Το σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, όπως μείωση του ΕΦΚ, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών.

Έλλειμμα και φέτος

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής που παρουσιάστηκε η έκθεση της ΑΑΔΕ, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα και φέτος, δηλαδή οι δαπάνες θα είναι περισσότερες από τα έσοδα. Όσοι λοιπόν με ευκολία ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, σημαίνει ότι υποστηρίζουν την αύξηση του ελλείμματος της χώρας, αυξανόμενους τόκους και τριπλάσιο κόστος, μέτρα που οδηγούν στην επιβάρυνση, μεσοπρόθεσμα, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δηλαδή στο να κυλήσουμε σε καταστάσεις που πρόσφατα βιώσαμε».

Λάθος η οριζόντια μείωση έμμεσων φόρων

Απαντώντας στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «για μη επαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης», ο ΥΠΟΙΚ απέρριψε ως μη αποτελεσματικό το μέτρο για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα λέγοντας ότι «ακούω με ευκολία να λέγεται “μειώστε οριζόντια τους φόρους στα καύσιμα”, όταν έρχεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και λέει είναι λάθος να μειώνουμε οριζόντια τους έμμεσους φόρους. Όταν με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, αναφερόμενος στα καύσιμα, λέει προς όλους ότι η μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση για κοινωνική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα αν οι τιμές παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στοχευμένη στήριξη

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι σύμφωνα με τον επίτροπο, «αν φορολογούνται τα υψηλά και τα υπερβάλλοντα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν και να στηριχθούν στοχευμένα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Ό,τι ακριβώς ακολουθεί η Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και έγκαιρα και γενναία παρεμβαίνει για να στηρίξει οικονομικά, κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το αποδείξαμε και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Όποτε υπάρχει δημοσιονομικός χώρος η Πολιτεία τον επιστρέφει στο σύνολο της στη κοινωνία και κυρίως στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα. […] Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση η Ελλάδα έδωσε διπλάσια χρήματα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Αναφερόμενος, δε, στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών,σημειωσε ότι «σε δύο εβδομάδες στο Eurogroup, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποφασιστεί η εξαίρεση από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος. Δηλαδή να μην είναι σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται από το 2010. Αυτό σημαίνει ότι μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και τώρα την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή μετά από τις τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα μας επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ταυτόχρονα όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κανόνων. Βεβαίως θα έχουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μεγαλύτερη ευελιξία αλλά θα λειτουργούμε και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr