Νέοι μπελάδες για τον Ερντογάν, καθώς τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απείλησαν την κυβέρνηση του Βελγίου ότι θα την μηνύσουν αν δεν σταματήσει να εξάγει στρατιωτική τεχνολογία και εξαρτήματα οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία του Βελγίου, καθώς και οι οργανώσεις Ligue des droits humains (LDH), Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD) και Vredesactie με κοινή επιστολή τους που έστειλαν στις τοπικές κυβερνήσεις της Φλάνδρας, της Βαλωνίας και των Βρυξελλών υποστήριξαν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί βελγική τεχνολογία για να σπάσει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Λιβύη.

Στο στόχαστρο το Α400Μ

Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ αναφέρουν ότι οι εταιρείες οπλικών συστημάτων Asco Industries, Sabca, Sonaca και Safran Aero Boosters παρέχουν εξαρτήματα για το τουρκικό μεταγωγικό αεροπλάνο Α400Μ από το 2013, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ πραγματοποίησε 34 πτήσεις στη Λιβύη οι οποίες παραβίασαν το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί από το 2011. Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι το αεροσκάφος έχει χρησιμοποιηθεί και στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΜΚΟ καλούν τις τοπικές κυβερνήσεις να σταματήσουν άμεσα να πουλούν εξαρτήματα για το αεροσκάφος στην Τουρκία, καθώς η χώρα παραβιάζει ένα διεθνές εμπάργκο, και να εξαιρέσουν την Τουρκία από τις άδειες χρήσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για το A400M. Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, τότε θα προσφύγουν δικαστικά σε βάρος των τριών τοπικών κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr