Η μεγαλύτερη ωφελημένη του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τη Βουλγαρία, θα είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Σωρευτική επιπλέον ανάπτυξη έως 18,3%
Λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η S&P με έκθεσή της αποτιμά την επίδραση που θα έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στις οικονομίες της ευρωζώνης. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη ωφελημένη, καθώς στο χειρότερο σενάριο η θετική επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων θα είναι της τάξης του 8,3% έως το 2026 και στο καλύτερο θα φθάσει στο εντυπωσιακό 18,3%.
Όπως επισημαίνει η Standard & Poor’s, το Ταμείο Ανάκαμψης θα υποστηρίξει με πολλούς τρόπους την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατών.
Όλες οι χώρες της ΕΕ θα επωφεληθούν από τις άμεσες επιπτώσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη, αν και το εύρος του οφέλους θα εξαρτηθεί κυρίως από τον χρόνο της εκταμίευσης των κονδυλίων, την απορρόφηση των πόρων της ΕΕ και τους πολλαπλασιαστές.
Η πρόβλεψη για την ευρωζώνη
Σύμφωνα με το σενάριο χαμηλού αντίκτυπου, το επίπεδο του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1,5% επιπλέον από το επίπεδο στο οποίο θα βρισκόταν χωρίς το σχέδιο της ΕΕ.
Σε επίπεδο ευρωζώνης η επίπτωση θα είναι 1,3%.
Σύμφωνα με το σενάριο του υψηλού αντίκτυπο – δηλαδή, το καλύτερο δυνατό σενάριο -, το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσθέσει στο ΑΕΠ της ΕΕ ένα επιπλέον ποσοστό 4,1% μετά από πέντε χρόνια στην ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο πρόσθετο όφελος σε επίπεδο ευρωζώνης θα είναι 3,9%.
Όπως υπολογίζει ο οίκος, κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται σήμερα, σε 4 χρόνια θα “παράγουν” 150-200 ευρώ.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν το τελικό όφελος
Οι εκτιμήσεις τα S&P λαμβάνουν υπόψη τους εξής παράγοντες:
- Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των δημοσίων δαπανών,
- Τη διάθεση διαθέσιμων πόρων,
- Τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου και
- Τα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ σε κάθε χώρα.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι κίνδυνοι
Ένα πρόσθετο οικονομικό όφελος σχετίζεται με τα σχέδια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάθε χώρας, τα οποία εάν εφαρμοστούν πλήρως, πιθανότατα θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Ο οίκος βλέπει θετικά το conditionality που έχει τεθεί στα κονδύλια της ΕΕ για αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι ενθαρρύνει έντονα τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις βασικές αδυναμίες που έχει επιδεινώσει η κρίση.
Βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων παραγόντων, η αναπτυξιακή δυναμική θα αυξηθεί. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των τρεχόντων μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθώς και του δημόσιου χρέους (σε όρους ΑΕΠ) στα επίπεδα προ πανδημίας και πέραν αυτών, όπως προσθέτει. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να αποφύγουν την εφαρμογή μη δημοφιλών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Πηγή: economico.gr