Βερολίνο υποβρυχίων

Ένα ακόμη μήνυμα σταθερής στήριξης του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας στέλνει το Βερολίνο, απορρίπτοντας σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα της Ελλάδας για «πάγωμα» της πώλησης των έξι γερμανικών υποβρυχίων στην Αγκυρα.

Το «όχι» του Βερολίνου επιβεβαιώνει την, ήδη δεδηλωμένη από τον Χάικο Μάας, άρνηση της Γερμανίας για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση περί κυρώσεων κατά της Αγκυρας – όπως επιβεβαιώνει και ότι προτεραιότητα της καγκελαρίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις παραμένουν οι business στα εξοπλιστικά και στον εμπορικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Protothema.gr, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας με την γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρενμπάουερ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε την αναστολή του προγράμματος ναυπήγησης έξι υποβρυχίων τύπου 214 (ίδια  με τα τέσσερα ελληνικά τύπου Παπανικολής).

Το επιχείρημα Παναγιωτόπουλου ήταν ότι τα υποβρύχια θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση Ερντογάν  για τη συνέχιση της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσογειο.

“Η γερμανική Thyssen δεσμεύεται από τα συμβόλαια με την Τουρκία”

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, όμως, απάντησε ότι το πρόγραμμα της ναυπήγησης και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων τύπου 214 δεν μπορεί να διακοπεί -ούτε καν να καθυστερήσει- διότι η κατασκευάστρια εταιρεία Thyssen δεσμεύεται από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2002.

Η επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτοπουλου με την Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρενμπάουερ έγινε με πρωτοβουλία της γερμανίδας υπουργού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις συνομιλίες που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ. 

Κατά τις πληροφορίες, η γερμανίδα υπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που θέτουν οι Τούρκοι σχετικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσογειο.

Πηγή: economico.gr