Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για αναβίωση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

#BREAKING US, Iran ‘close to deal’ on reviving nuclear pact: State Dept. pic.twitter.com/OWvKGnAPr1

— AFP News Agency (@AFP) March 16, 2022

Ε.Ε. Πρέπει να υπάρξει προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για ανάγκη «προσωρινής παύσης» των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προφασιζόμενος «εξωγενείς παράγοντες» για την πρότασή του αυτή.

Ο κ. Μπορέλ προέβη στην πρότασή του, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επανέλθουν στη συμφωνία, από την οποία ο πρόεδρος Τραμπ υπαναχώρησε μονομερώς το 2018.

Παρότι ο Μπορέλ δεν αιτιολόγησε τα σχόλιά του, η παύση που πρότεινε ο ύπατος εκπρόσωπος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. συμπίπτει με την ανακοινωθείσα πρόθεση της Μόσχας να συνδέσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν με τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο 

«Μια παύση των συνομιλιών της Βιέννης είναι αναγκαία, εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων. Το τελικό κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο. Ως συντονιστής, θα συνεχίσω τις επαφές με όλες τις πλευρές για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μπορέλ.

Απαντώντας στον Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η παύση «μπορεί να δώσει ευκαιρία επίλυσης εκκρεμοτήτων», υπογραμμίζοντας ότι κανένας εξωγενής παράγοντας δεν θα επηρεάσει την πορεία προς τη συμφωνία.

Απέλπιδες προσπάθειες του Ιράν να κατευνάσει τη Μόσχα 

Παρότι το ιρανικό ΥΠΕΞ απέφυγε και αυτό να κατονομάσει τον «εξωγενή παράγοντα», το Ιράν καταβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθειες προκειμένου να κατευνάσει τη Μόσχα. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι επιθυμεί εγγυήσεις «τουλάχιστον από τα χείλη του Αμερικανού ομολόγου» του πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τη σχέση Μόσχας – Τεχεράνης.

«Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας δεν σχετίζονται με τις διπλωματικές προσπάθειες γύρω από τη συνθήκη για τα πυρηνικά του Ιράν και δεν θα έπρεπε να έχουν καμία επίπτωση στην εφαρμογή της. Δεν έχουμε σκοπό να προσφέρουμε κάτι νέο στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις για την Ουκρανία», τόνισε ο Νεντ Πράις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr