Στη Χερσώνα η

Ενώ ο ουκρανικός στρατός, την ώρα που συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Χερσώνα, το CNN αναφέρει ότι, σύμφωνα με Ουκρανικές πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Χερσώνα προετοιμάζουν «αμυντικές θέσεις» κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο και αφήνουν μικρά μονοπάτια για μια «πιθανή υποχώρηση» από τη δυτική όχθη.

  • «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός προετοιμάζει αμυντικές θέσεις στην αριστερή (σ.σ. ανατολική) όχθη του ποταμού Ντνίπρο στην περιοχή της Χερσώνας», ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην καθημερινή επιχειρησιακή ενημέρωση.

Το CNN τονίζει ότι δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει τον ουκρανικό ισχυρισμό.

Τη Δευτέρα, ένας κάτοικος της κατεχόμενης από τη Ρωσία Χερσώνας δήλωσε στην Κλαρίσα Γουόρντ του CNN ότι η Ρωσία αποσύρει τις διοικητικές της υπηρεσίες από την πόλη και ότι πολλοί κάτοικοι περιμένουν για την απελευθέρωση της Ουκρανίας.Ο κάτοικος της Χερσώνας περιέγραψε την πόλη ως ήρεμη, με πολύ λίγους ανθρώπους στους δρόμους.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής, Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική διοίκηση θα μετακινηθεί από την πόλη Χερσώνα στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο. 

 Associated Press : Γιατί η Χερσώνα είναι σημαντική

Η Χερσώνα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Η πιθανή πτώση της πόλης θα αποτελούσε άλλη μια ταπείνωση για τη Μόσχα, μετά από μια σειρά από ήττες στο πεδίο της μάχης και άλλες αποτυχίες, στριμώχνοντας περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και θέτοντας τις βάσεις για μια πιθανή κλιμάκωση του σχεδόν 8μηνου πολέμου, σημειώνει το Associated Press σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Η Χερσώνα, η οποία είχε προπολεμικά πληθυσμό 280.000 κατοίκων, είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μια υποχώρηση από τη Χερσώνα και άλλες περιοχές στη δυτική όχθη του Δνείπερου θα κατέρριπτε τις ρωσικές ελπίδες για μια επίθεση δυτικά προς το Μικολάιβ και την Οδησσό, ώστε να αποκοπεί η πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία της.

Θα απέτρεπε επίσης στη Μόσχα να αποκτήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, όπου βρίσκεται μια σημαντική ρωσική στρατιωτική βάση.

Η Χερσώνα και τα όνειρα του Κρεμλίνου

«Η απώλεια της Χερσώνας θα μετατρέψει όλα αυτά τα όνειρα του Κρεμλίνου σε σκόνη», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, Όλεχ Ζντάνοφ. «Η Χερσώνα είναι το κλειδί για ολόκληρη τη νότια περιοχή, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει βασικές οδούς ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων. Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχό της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα».

Για την Ουκρανία, η κατάληψη της Χερσώνας θα έθετε τις βάσεις για την ανάκτηση του κατεχόμενου από την Ρωσία τμήματος της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών στο νότο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr