Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τους πλουσιότερους Γάλλους είναι παρωχημένος, φτάνοντας μόλις το 2% των συνολικών εσόδων για τα 400 πιο πλούσια νοικοκυριά, διαπίστωσε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης έκκλησης να φορολογηθούν οι πάμπλουτοι πολίτες με στόχο να ληφθούν χρήματα για την πράσινη μετάβαση.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη μπορεί να αποδείξει τον οπισθοδρομικό χαρακτήρα του γαλλικού φορολογικού συστήματος για τα πιο εύρωστα νοικοκυριά, χρησιμοποιώντας ακόμη και ανεξερεύνητα στοιχεία ήδη από το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη η δεξαμενή σκέψης Institut des politiques publiques, ο φόρος εισοδήματος είναι μια ανεπαρκής μέτρηση για την καταγραφή του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών – συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας μετοχών.

«Στόχος μας ήταν να υπολογίσουμε τα ακόμη μη διανεμηθέντα έσοδα από μετοχές εταιρειών» που μπορεί να κατέχουν οι πάμπλουτοι, δήλωσαν οι συντάκτες της έρευνας στη Le Monde και προχώρησαν στη δημιουργία μιας νέας, ακριβέστερης μέτρησης του «οικονομικού εισοδήματος».

Το πραγματικό το «οικονομικό εισόδημά»

Τα έσοδα, όταν υπολογίζονται με βάση τις δύο μετρήσεις, παρουσιάζουν έντονες διαφορές: εκεί που τα 38.000 πλουσιότερα νοικοκυριά δηλώνουν μέσο εισόδημα 895.000 ευρώ ετησίως, όταν εξετάζεται μόνο ο φόρος εισοδήματος,  τους ανέρχεται στην πραγματικότητα σε 3,4 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο.

Το ίδιο ισχύει και για τα 75 πιο εύπορα νοικοκυριά της Γαλλίας: το μέσο εισόδημά τους, σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, κυμαίνεται περίπου στα 36 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το «οικονομικό τους εισόδημα», λαμβάνοντας υπόψη τις μετοχές εταιρειών που δεν έχουν κλειδώσει, ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πλουσιότερα νοικοκυριά της Γαλλίας είναι μέτοχοι εταιρειών και μπορεί ακόμη και να τους ανήκουν, σύμφωνα με το think tank. Το εισόδημα που παράγεται από τη μετοχική ιδιότητα δεν υπόκειται έτσι σε φόρο εισοδήματος αλλά σε φόρο εταιρειών.

Αυτό «δεν είναι ουδέτερο όσον αφορά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση» αναφέρεται στην έκθεση. Ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να φτάσει έως και το 59%, για τον φόρο εταιρειών ήταν μόλις 33,33% το 2016, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η φορολόγηση των πλουσιότερων νοικοκυριών

Τα ευρήματα της έκθεσης τροφοδοτούν μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη φορολόγηση των πλουσιότερων νοικοκυριών σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2021, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης φόρων περιουσίας για να βοηθήσουν στη διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Τον Μάρτιο, μια ομάδα ευρωβουλευτών και οικονομολόγων τάχθηκε υπέρ ενός προοδευτικού φόρου περιουσίας για τα πλουσιότερα νοικοκυριά στην εφημερίδα Le Monde «προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και παράλληλα να συμβάλει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την οικολογική και κοινωνική μετάβαση».

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον Jean Pisani-Ferry, πρώην σύμβουλο του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, και την οικονομολόγο Selma Mahfouz συνιστά επίσης τη δημιουργία ενός «πράσινου» φόρου πλούτου για τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης.

Ο νέος αυτός φόρος, τον οποίο απέρριψε ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, θα έπαιρνε τη μορφή έκτακτης εισφοράς 5% επί των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του πλουσιότερου 10%.

Ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 30 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr