Σε απίστευτες μεθοδεύσεις προχωρά η Τουρκία προκειμένου να «επισημοποιήσει» την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο, μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ των δύο χωρών.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, μέσω social media, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Μάλιστα, η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Μνημόνια Συναντίληψης

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπεγράφη μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων και είπε ότι «ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας σήμερα ένα μνημόνιο κατανόησης στο κοίτασμα φυσικού αερίου».

Υπενθυμίζεται ότι αντιδρώντας σε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισαν ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας και λέγοντας ότι «δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr