Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για το επεισόδιο της Νέας Σμύρνης, καθώς την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η ερώτηση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό το ερώτημα «για ποιον λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη. Όπως είπε πρόκειται για «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε επίσης ότι «έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην πατρίδα μας η κοινωνία ζει ακόμη με την αγωνία αν το ΕΣΥ θα ανταποκριθεί στην επιδημιολογική πίεση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντέξει το σκληρότερο και πιο μακρόχρονο lockdown στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την κάλυψη των μεγάλων κοινωνικών αναγκών, παρά μόνο για τον έλεγχο της ενημέρωσης και την καταστολή».

Τέλος στην Επιτροπή Αλιβιζάτου

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, ομότιμος καθηγητής, Νίκος Αλιβιζάτος, η Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας, που είχε συσταθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2019 «έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Προσέθεσε, δε, ότι «αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4/5/2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Πάντως, η κυβέρνηση εν συνόλω καταδίκασε τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες των πολιτών στην πλατεία Νέας Σμύρνης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν χαρακτηρίζει την αστυνομία και τη δράση της.

Πηγή: economico.gr