Κίνητρα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών

Εισάγεται σήμερα Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγει κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών.

Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση, ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στοχεύει:

  • στην αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης,
  • την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων,
  • την αύξηση της παραγωγικότητάς τους,
  • την ανάπτυξη και στη βιωσιμότητά τους.

Επιπλέον, θα τονώσει την αγορά εργασίας και θα συμβάλει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές..

Ο θεσμός της συνεργασίας των επιχειρήσεων

Ανάμεσα στ’ άλλα το νομοσχέδιο:

  • Εισάγει τον θεσμό της συνεργασίας των επιχειρήσεων
  • Βελτιώνει διατάξεις φορολογικών κινήτρων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων
  • Ενισχύει την αγροτική οικονομία και προωθεί τη συνεργασία φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος, ύψους 30% για εννέα χρόνια, στη νέα εταιρική σχέση που θα προκύψει από τη συνεργασία ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ακόμη ευνοϊκότερα είναι τα κίνητρα στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών, καθώς η απαλλαγή αυτή θα ανέρχεται στο 50%.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση – αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr