Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο (Τρίτη) για συζήτηση και έγκριση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν “υπέρ”. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει “παρών” επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των 6 Rafale που θα τις καταψηφίσει. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει “παρών” στη σύμβαση για τις τορπίλες. Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην ολομέλεια.

“Είναι προφανές ότι οι συμβάσεις που φέρνουμε προς έγκριση στη Βουλή, είναι άκρως επωφελείς για τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων”, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής ‘Αμυνας.

“Είναι άκρως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, για την ενίσχυση του Πολεμικού, Ναυτικού με πολύτιμες νέες δυνάμεις και για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, με έναν τύπο αεροσκάφους με αποδεδειγμένη αξία”, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι “ασφαλώς η προσπάθεια αυτή έχει τεράστιο, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά έχει και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος, σε μια εποχή με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, με κρίσεις, με απειλές που εκδηλώνονται κοντά μας”. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

“Η χώρα πρέπει να θωρακιστεί”

“Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές τις ημέρες, συζητάμε όμως ακριβώς αυτό. Ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα, όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε:

  • “Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες για να θωρακιστεί. Και αυτό είναι και το δικό μας καθήκον. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και πρέπει να κάνουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς, για να καλύψουμε κενά του παρελθόντος, όταν οι συνθήκες και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν διαφορετικές. Πρέπει λοιπόν να επιδείξουμε ομοψυχία για να επαυξήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και με τον τρόπο αυτό να θωρακίσουμε και την πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Σε σχέση με τις συμβάσεις για τις προμήθειες φρεγατών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ότι κατέστη δυνατό, να συμπεριληφθούν επιπλέον δυνατότητες, χωρίς να διαφοροποιηθεί το τελικό τίμημα, όπως είναι η εκπαίδευση επιπλέον πληρωμάτων και η αντικατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής και λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας. Πρόσθεσε δε πως η σύμβαση είναι ίδια με αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Σε σχέση με τις τορπίλες, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε πως προβλέπεται ολοκληρωμένη υποστήριξη, με πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και πλήρες συνεργείο τεχνικής υποστήριξης, με επαρκή αριθμό αναλωσίμων, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης με βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων παραδόσεων, μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης και με αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής.

Η προμήθεια των αεροσκαφών Rafale

Για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι όλα τα συστήματα που θα προσαρμοστούν σε αυτά είναι τελευταίου τύπου και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά υποσυγκροτήματα του κάθε αεροσκάφους. Ανέφερε επίσης, ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που φέρνει η κυβέρνηση είναι άκρως απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, “οι φρεγάτες, διότι πλέον ο στόλος έχει μια πολύ μεγάλη ηλικία” και “είναι κατεπείγουσα ανάγκη να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό τρεις νέες φρεγάτες υπερσύγχρονης τεχνολογίας, τις ψηφιακές φρεγάτες της νέας εποχής”, ενώ και “τα Rafale είναι απαραίτητα στην Πολεμική Αεροπορία, με τα όπλα τους”, πολύ περισσότερο που είναι αεροπλάνα τα οποία “διαφοροποιούν τις ισορροπίες στον αέρα”.

Ποιος αμφιβάλλει, επέμεινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την αναγκαιότητα, η Ελλάδα, μετά από κάποιες δεκαετίες να αποκτήσει τελευταίου τύπου σύγχρονες τορπίλες στα σύγχρονα υποβρύχια που διαθέτει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις διατάξεις για τα Rafale

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει “παρών” επί της αρχής του νομοσχεδίου. Θα ψηφίσει τις διατάξεις για τις φρεγάτες αλλά θα καταψηφίσει τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των 6 Rafale.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι απούσα και στη συμπαραγωγή και στη συντήρηση, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, που επανέλαβε ότι υπάρχει εξαιρετικά σοβαρό θέμα ασφάλειας εφοδιασμού. “Το 10% της ορμής και των δαπανών και της προσοχής που έχουν οι νέες μεγάλες αγορές, αν το είχε η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, θα πήγαινε πάρα πολύ καλύτερα”, είπε ο κ. Τσίπρας, που κατήγγειλε ότι το επιτελικό κράτος στην αμυντική βιομηχανία, είναι στο απόλυτο μηδέν.

Σε σχέση με τις φρεγάτες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισήμανε ότι η αγορά τους είχε δρομολογηθεί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι ευτυχές που καταλήγουμε τελικά σε αυτή την επιλογή, “μετά από μια τεράστια παλινωδία που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για να καταλήξουμε με βάση διάφορες διεθνείς καραμπόλες στις Belhara”. Ο βουλευτής είπε ότι εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στις συμβάσεις που είναι ετεροβαρείς, υπέρ της άλλης πλευράς.

Σε σχέση με τις διατάξεις για την αγορά των 6 Rafale, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις ψηφίσει. “Γιατί 6 επιπλέον Rafale; Με βάση ποια λογική προτεραιοποίησης; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει την απόφαση με βάση κάποιες λογικές. Στο Μαξίμου λαμβάνεται η απόφαση, με βάση διεθνείς συναντήσεις και έρχεται το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας μετά και επικυρώνει. Αυτό είναι μια άθλια πρακτική. Ενισχύουν τα 6 Rafale την άμυνα της χώρας. Και αν παίρναμε και άλλα έξι θα την ενισχύαμε ακόμη περισσότερο. Και άλλα έξι, ακόμη καλύτερα.

Αυτό δεν το κάνουμε γιατί δεν μιλάμε για απεριόριστο οικονομικό μέγεθος. Είναι πεπερασμένα τα μεγέθη που μπορούν να καλύψουν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της χώρας”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι: “Πρέπει να αποδείξετε και δεν μπορείτε (γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα, γιατί ήταν απόφαση του πρωθυπουργού) να απαντήσετε γιατί έπρεπε να πάμε στην αγορά και άλλων έξι Rafale. Σας θυμίζω ότι ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ το 2021, δεν έγινε καμία άλλη εξαγγελία, και λίγες εβδομάδες μετά, νομίζω δύο εβδομάδες μετά, φτάσαμε στην ανακοίνωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, των Belhara κλπ. Αυτά τα 6 αεροσκάφη, για να το πω όπως το λένε και στο χωριό μου, ήταν ‘out of the blue’. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι μια απαράδεκτη διαδικασία που, και για λόγους διαδικασίας και για λόγους προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να γίνει δεκτή”.

ΚΙΝΑΛ: Θετική στάση επί της αρχής των συμβάσεων

Θετική στάση επί της αρχής των συμβάσεων θα τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής. Υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με διαφάνεια και σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επεφύλασσε ισχνό έως μηδενικό ρόλο για την ελληνική αμυντική βιομηχανίας στην υλοποίηση των συμβάσεων.

“Ο ρόλος της ενισχυμένης αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο η προστιθέμενη αξία, η οικονομία, η τεχνογνωσία, οι θέσεις εργασίας. Είναι και η εφοδιαστική ασφάλεια, είναι και η ενίσχυση της αυτονομίας των οπλικών συστημάτων σε βάθος χρόνου”, είπε ο κ. Κεγκέρογλου. Τόνισε επίσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, με βάση τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, και να έχουν αποφευχθεί οι τακτικισμοί. “Εκτός από τις τρεις φρεγάτες, πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και στην τέταρτη φρεγάτα, που θα κατασκευαστεί εδώ με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, όπως και αναβάθμιση των κορβετών, η σταδιακή ανανέωση των μικρότερων σκαφών και υποβρυχίων”, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Πηγή: economico.gr