Στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί

Στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να συνυπογράψει με τον Έλληνα ομόλογό της Νϊκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση των μαχητικών Rafale και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την έλευση των πρώτων τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών μέχρι τις αρχές Ιουλίου στη χώρα μας.

Μέσα στον επόμενο μήνα, εξάλλου, αναμένεται να καταφτάσει στην Τανάγρα ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις πιλότους και πάνω από τριάντα μηχανικούς των αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες 

Πλην της συμφωνίας, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυρία  Φλοράνς Παρλί θα έχει στις αποσκευές της ανανεωμένη πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Κυρία Φλοράνς Παρλί είχε προ διημέρου τηλεφωνική ομολογία με τον Έλληνα ομόλογό της τον οποίον και ενημέρωσε για την ανανεωμένη πρόταση του Παρισιού.

Οι πληροφορίες λένε ότι πιθανότατα το Παρίσι θα προτείνει μία βελτιωμένη ενδιάμεση λύση.

Τί τύπου φρεγάτες περιλαμβάνει η ενδιάμεση πρόταση

Από στρατιωτικές πηγές επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αμυνας θα αναμένει με ενδιαφέρον τη γαλλική πρόταση, η οποία τύχει ενδελεχούς ανάλυσης από την Αθήνα και πιθανότατα στη συνέχεια θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Παρίσι.

Η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τις εξελίξεις και με αυτό το σκεπτικό δεν θα πρέπει να χρονοτριβήσει η απόφαση για τις νέες φρεγάτες.

Η πρόταση του Παρισιού περιλάμβανε 4 νέες φρεγάτες τύπου Belhara και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ και ως ενδιάμεση λύση, τις φρεγάτες La Fayete, οι οποίες προηγουμένως θα εκσυγχρονιστούν.

Πιθανότατα το βασικό της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο υπουργών θα είναι η αντικατάσταση των τελευταίων με φρεγάτες τύπου Fremm. Αν η συμφωνία επιτευχθεί, τότε ο χρόνος ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού θα μειωθεί σημαντικά.

Πηγή: economico.gr