στρατιωτική παρέλαση

Mε μια εμβληματική στρατιωτική παρέλαση αλλά και με την παρουσία τριών ηγετών υψηλού συμβολισμού στην Αθήνα, σχεδιάζει η κυβέρνηση τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.

Στην Αθήνα Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπας Κάρολος

Στην στρατιωτική παρέλαση έχουν ήδη προσκληθεί να δώσουν το παρόν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Όπως επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές οι τρεις ηγέτες έχουν ήδη λάβει τις σχετικές προσκλήσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ιδέα είναι η σύνδεση της επετείου των 200 χρόνων από το 1821  με την ναυμαχία του Ναυαρίνου , εξ ου και η πρόσκληση να βρίσκονται στην Αθήνα οι αρχηγοί των τριών κρατών που πήραν μέρος στην ναυμαχία οδηγώντας και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους – της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Η ιδέα για την σύνδεση της 25ης Μαρτίου με το Ναυαρίνο ανήκει στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συνεργάστηκε με το πρωθυπουργικό γραφείο για τη διαμόρφωση των προσκλήσεων.

Μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχε ματαιωθεί πέρσι λόγω της πανδημίας, φέτος όμως λόγω της επετείου των 200 χρόνων θα γίνει με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά και με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

«Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια δεν αποτελούν απλά μία ευκαιρία να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και να αξιολογήσουμε συνολικά την ιστορική μας διαδρομή, αλλά έχουμε και την υποχρέωση να προδιαγράψουμε το μέλλον μας -και το μέλλον μας, όπως σας είπα, πρέπει να το δούμε μακροπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με την πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

«Θα γιορτάσουμε φέτος», πρόσθεσε, «έστω και με ενδεχομένως λίγο διαφορετικό τρόπο από αυτόν τον οποίον είχαμε προγραμματίσει, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη προσφορά στις επόμενες γενιές».

Πηγή: economico.gr