Νικολά Σαρκοζί φυλακή

Ενοχος για διαφθορά κρίθηκε από την γαλλική Δικαιοσύνη ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί και του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή.

Ο Νικολά Σακοζί κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας» στην υπόθεση Πιλ Μπισμού – υπόθεση που σχετίζεται με το μεγάλο σκάνδαλο Μπετανκούρ για πολιτικές χρηματοδοτήσεις.

Θα πάει στην φυλακή ο Σαρκοζί;

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να ασκήσει έφεση, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και το εάν θα εκτίσει την ποινή του ενός έτους που δεν έχει αναταλτικό χαρακτήρα. Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που η ποινή παραμείνει η ίδια η γαλλική νομοθεσία δίνει δυνατότητα έκτισής της είτε με ¨βραχιολάκι” εντοπισμού, είτε με κατ’ οίκον περιορισμό – γεγονός που, σύμφωνα, με τον Guardian, σημαίνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην φυλακή.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στους συγκατηγορούμενούς του, τον δικηγόρο Τιερί Ερζόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ.

Το σκάνδαλο Μπετανκούρ

Ο Σαρκοζί κι ο Ερζόγκ κατηγορούντο ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον δικαστή Αζιμπέρτ προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με την εναντίον τους έρευνα που αφορούσε τις καταγγελίες ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της L’ Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες μεταξύ του Ερζόγκ και του Σαρκοζί.

Η εισαγγελέας Σελίνι Γκιγιέ είπε ότι επιβεβαιώθηκε «μετά βεβαιότητας» ότι ο δικαστής Αζιμπέρ παρέδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Μπεντανκούρ στον φίλο του, Ερζόγκ. Ηχογραφημένη συνομιλία, επίσης, απέδειξε ότι ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί να παρέμβει για να πάρει ο δικαστής Αζιμπέρ υψηλόβαθμη θέση  στο Μονακό.

Από την πλευρά της η δικηγόρος του Σαρκοζί, Ζακλίν Λαφόν χαρακτήρισε «κενές» τις κατηγορίες κι υποστήριξε ότι οι μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες ήταν απλώς «συζητήσεις μεταξύ φίλων».

Πηγή: economico.gr