Στην κατηγορία junk (σκουπίδι) υποβάθμισε η Fitch την Τουρκία

Στην κατηγορία junk (σκουπίδι) υποβάθμισε η Fitch Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, λέγοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης επιδεινώνουν το πληθωριστικό σπιράλ και αποθαρρύνουν τις εισροές κεφαλαίων.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Τουρκία στο B από το B+, δηλαδή πέντε σκαλοπάτια κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας αξιολογείται επίσης με junk από τις Moody’s και Standard & Poor’s, στο B2 και B+ αντίστοιχα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 78,6% τον Ιούνιο

«Καθοδηγούμενη από πολιτικά κίνητρα, η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιό της στο 14% από τον Δεκέμβριο του 2021, παρά τον γοργά αυξανόμενο πληθωρισμό, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις αγορές εμπορευμάτων και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες», ανέφερε η Fitch.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 78,6% τον Ιούνιο. Όμως, αντί να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν  την εκτίναξη των τιμών και την εξασθένηση της λίρας, η οποία έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, οι αρχές επιμένουν στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Η Τουρκία υποβαθμίστηκε από την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch τον Ιανουάριο του 2017 και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί τέσσερις φορές. Αξιολογείται επίσης με junk από τις Moody’s και Standard & Poor’s, στο B2 και B+ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr