Τουρκία: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, center, chairs the first meeting of the National Security Council after June 24 presidential election, in Ankara, Turkey, Monday, July 30, 2018. Erdogan was elected under a new governing system that gives him sweeping executive powers. (Presidency Press Service via AP, Pool)

Στην κόψη του ξυραφιού η Τουρκία:Η κατάρρευση της λίρας και οι φόβοι κοινωνικής αναταραχής στη χώρα έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση της Αγκυρας, ενώ υψηλή είναι η επαγρύπνηση και στην Αθήνα υπό τον φόβο μιας ακόμη απόπειρας του Ταγίπ Ερντογάν να «εξάγει» τα εσωτερικά του προβλήματα.

Χθες, σε μια εντελώς ασυνήθη κίνηση, συνεδρίασε για την νομισματική κρίση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανακοίνωση που αφορά και στην οικονομία της Τουρκίας.

Το οικονομικό πρόγραμμα Ερντογάν “απειλείται”

«Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της και τη στέρεα υποδομή που έχει κατασκευάσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στην ουσία, πρόκειται για ένα μήνυμα που αναπαράγει το αφήγημα Ερντογάν ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας δέχεται απειλές και, στο πλαίσιο, αυτό εξετάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προκάλεσε νέες αναταράξεις στις αγορές με συνέπεια  να συνεχιστεί και χθες η υποτίμηση της λίρας κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Επίθεση κατά της Ελλάδας και των δυτικών συμμάχων της

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπήρξαν σκληρές αναφορές και για την Ελλάδα, την οποία η Τουρκία κατηγορεί ξανά ότι δεν τηρεί τους όρους καλής γειτονίας. Προειδοποιεί μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς για απειλή στην «σταθερότητα» της περιοχής: «Η Ελλάδα με επιθετικές ενέργειες κι επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», επισημαίνει.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που τονίζει ότι «δυνάμεις που ενισχύουν την Ελλάδα για να κάνει κι άλλα βήματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» πρέπει να σταματήσουν να τηρούν αυτή τη στάση και τις καλεί να πάρουν θέση προς την ειρήνευση και τη δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr