ελληνοτουρκικές σχέσεις Oruc Reis ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Ερντογάν να ενεργοποιήσει εκ νέου το Oruc Reis, το οποίο χθες το βράδυ κατέπλευσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον ενημέρωσε  ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

  • Η Αθήνα τελεί  σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με έμπειρους διπλωματικούς αναλυτές να εκφράζουν δημόσια την άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, αν χρειαστεί και τις δυνάμεις του ελληνικού Στόλου σε απόλυτη εγρήγορση στο Αιγαίο.

Πώς ερμηνεύεται η νέα πρόκληση Ερντογάν

Η νέα κίνηση Ερντογάν, η οποία ερμηνεύονται είτε ως απόρροια εκνευρισμού από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, είτε ως απόπειρα να διευρυνθεί η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, κάτι που η Αθήνα παγίως και ευλόγως αρνείται, προκαλούν ήδη δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ιδίως δε στο Βερολίνο που είχε αναλάβει έντονη δράση το προηγούμενο διάστημα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν αιφνιδίασε το Παρίσι αλλά και το Βερολίνο που κινείται σε τεντωμένοι σκοινί στην προσπάθειά του να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

  • Σε μία κίνηση με σημασία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάϊκο Μάας ανακοίνωσε χθες  ότι ακυρώνει την επίσκεψή του στην Άγκυρα και θα επισκεφτεί διαδοχικά σήμερα τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε μη συνετές τις τουρκικές κινήσεις ενώ ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ακύρωσε προγραματισμένο ταξίδι του στην Αγκυρα και θα επισκεφτεί μόνον τη Λευκωσία και την Αθήνα το μεσημέρι και το απόγευμα σήμερα.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και το Παρίσι δια του Υπουργείου Εξωτερικών καλώντας την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: economico.gr