Για μια από τις πιο απρόβλεπτες και αβέβαιες περιόδους προετοιμάζονται οι ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν αποδέχεται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, αλλά η απόλυση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ δεν προοιωνίζεται μια ομαλή περίοδο μέχρι την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Έσπερ, σε συνέντευξή του προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει να αντικαταστήσει κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και επικεφαλής υπηρεσιών με δικούς του «yes-men», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Τι θα γίνει με FBI-CIA

Οι δέκα εβδομάδες που απομένουν μέχρι την «αλλαγή φρουράς» στο Λευκό Οίκο αναμένονται δραματικές, καθώς σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ φέρεται έτοιμος να καρατομήσει τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερε Ρέι, και την επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ, προκαλώντας αναστάτωση σε δύο κρίσιμες για την ασφάλεια των ΗΠΑ υπηρεσίες.

Ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Τραμπ, λέγοντας στο NBC ότι «θα δούμε πολλά τέτοια (σ.σ. όπως την απόλυση Έσπερ) στις επόμενες 72 μέρες, καθώς ο Τραμπ συνεχίζει τις βεντέτες του, λύνει τα “ζητήματά” του και προετοιμάζεται για την επόμενη πράξη του.

  • Είναι ένα ανήθικο, χωρις αρχές άτομο. Τίποτα δεν είναι απίθανο γι’ αυτόν και αυτό είναι πολύ τρομακτικό».

Παρέμβαση Γερουσιαστή

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα κι όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει εντελώς πολιτική από τον προκάτοχό του, φροντίζει να διατηρεί σταθερές όλες τις υπηρεσίες και τα υπουργεία που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, ενίοτε, μάλιστα, κρατώντας και τον υπουργό Άμυνας, εξ ου και η ανησυχία που προκαλεί η απόλυση Έσπερ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής Δημοκρατικός Γερουσιαστής στην Επιτροπή Ασφαλείας, Μαρκ Ουόρνερ υποχρεώθηκε να προειδοποιήσει τον Τραμπ να μην απομακρύνει άλλους αξιωματούχους που έχουν εγκριθεί από τη Γερουσίας και σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, ενώ ο στρατηγός Ε.Α. Μπάρι Μακ Κάφρεϊ είπε για την απόλυση Έσπερ ότι «θα πρέπει να μας ανησυχεί».

Μια επιπλέον ανησυχία αφορά στην έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο Τραμπ θα απολύσει τον διευθυντή του FBI και εν συνεχεία θα δώσει κομμάτια της έρευνας, αποσπασματικά και επιλεκτικά, στη δημοσιότητα, παραδίδοντας σε αδιάκριτα μάτια μυστικά της χώρας. Φυσικά, τελικά μπορεί να μην συμβεί τίποτα, ωστόσο, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τραμπ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πηγή: economico.gr