Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα πως θα ανοίξει ο διαδρόμς ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω Κύπρου.

Από το λιμάνι της Λάρνακας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (8/3) ότι αρχίζει να υλοποιείται το σχέδιο για τη λειτουργία ενός διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω Κύπρου. Εκτός από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε το πρωί στη Λάρνακα για να επιθεωρήσει τις υποδομές που υπάρχουν για εφαρμογή του σχεδίου αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ επισκέφτηκε επίσης το κέντρο έρευνας και διάσωσης του λιμανιού. Σε δηλώσεις της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι με τη συνδρομή όλων, «παρά τις δυσκολίες και παρά τις προκλήσεις», είναι επιτέλους δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας πως την Γάζα. Η κα Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «φρικτή κατάσταση», σημειώνοντας πως οι αθώες οικογένειες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Κύπρου, ως «συνδετικού κρίκου» με τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα έχει τελικό προορισμό τη Γάζα με αφετηρία τη Λάρνακα και ευχαρίστησε την επικεφαλής της Κομισιόν, κα Φον ντερ Λάιεν, για την εξ αρχής στήριξή της στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας. «Είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκλειδώσουμε όλους τους διαδρόμους, εργαζόμαστε ακούραστα για τον ανθρωπιστικό διάδρομο με αφετηρία τη Λάρνακα. Η Κύπρος έχει καθήκον να κάνει ό,τι μπορεί για ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή πραγματοποιείται μία πιλοτική επιχείρηση αποστολής βοήθειας προς την Γάζα. Την Κυριακή αναμένεται να αποπλεύσει από την Λάρνακα το πρώτο πλοίο.

Σημειώνεται πως χθες, ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε τη δημιουργία της “βάσης”, της οικοδόμησης προσωρινής προβλήτας, για να μεταφερθεί η βοήθεια στη Γάζα.

Προσωρινό λιμάνι θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Ο εκπρόσωπος του NSC έδωσε τον τόνο κάνοντας προαναγγελία για την ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν, στην πιο σημαντική ομιλια του εκάστοτε Πλανητάρχη προς το Αμερικανικό Έθνος. Δήλωσε συγκεκριμένα:

Απόψε, θα δώσω οδηγία στον στρατό των ΗΠΑ για να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Μεσόγειο στην ακτή της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα.

Αυτή η προσωρινή προβλήτα θα επέτρεπε τη μαζική αύξηση του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr