Δεκτή έγινε η πρόταση του Νίκου Δένδια να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεκτή έγινε από το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ η πρόταση του Νίκου Δένδια να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή», ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας.

Το όνομα και ο στόχος της επιχείρησης

Όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα θα ονομάζεται «Ασπίδες» και θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. «Έχουμε ένα όνομα, Άσπιδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο Μπορέλ.

Επικίνδυνη κατάσταση

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ακόμα και για πολεμικά πλοία
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Χούτι, στοχοθέτησαν Αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφ’ ότου ο Αμερικανικός στρατός επεσήμανε, ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν οι Σιίτες αντάρτες.

Όπως ισχυρίζονται οι Χούτι, “εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του Αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα”, να προσθέσουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα Αμερικανικά και Βρετανικά (και πολεμικά) πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Massirah TV.

Χθες βράδυ, η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (CentCom) ανακοίνωσε, ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημίες. Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, επιτίθενται εναντίον εμπορικών – κυρίως – πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τους χειμαζόμενους Παλαιστίνιους στη Γάζα, στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr