ΗΠΑ : Ποιοί και γιατί θέλουν να

Στην Ουάσινγκτον – κυρίως στους συντηρητικούς κύκλους επιρροής Τραμπ – διακινείται η άποψη ότι αν το ΝΑΤΟ δεσμευτεί ότι δεν θα δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αυτό θα διευκολύνει μια συμφωνία με τον Πούτιν. Σύμφωνα με αυτές τις “σκέψεις”, η συμφωνία θα αποσκοπούσε να αποτρέψει μία στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας  με την Κίνα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν Αμερικανικά συντηρητικά think tanks, Κίνα και η Ρωσία συγκροτούν κάτι περισσότερο από μια απλή συνεργασία. Όπως επισημαίνουν:

  • Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τον πυρήνα ενός νέου άξονα. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα υπάρχουν πληρεξούσιοι και πληρεξούσιοι των πληρεξουσίων, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Αλγερία και μια σειρά από τρομοκρατικές ομάδες.
  • Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ηγέτες διαμορφώνουν αυτή την ομάδα επειδή πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο τελικός εγγυητής του διεθνούς συστήματος που απογοητεύει και τους δύο, πρέπει να καταστραφεί. Ο Σι, κηρύσσοντας, μεταξύ άλλων, “λαϊκό πόλεμο” κατά της Αμερικής, έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταστραφούν. Ο Πούτιν είναι λιγότερο φιλόδοξος, το μόνο που θέλει είναι να φύγουν οι ΗΠΑ από το δρόμο του, καθώς αναδημιουργεί τη Ρωσική Αυτοκρατορία στη μεγαλύτερη έκταση της.
  • “Η Ουάσινγκτον έχει μικρή επιρροή στη Ρωσία. Δεν υπάρχουν καρότα για να προσφέρει στον Πούτιν, και τα ραβδιά δεν έχουν λειτουργήσει”.
  • Με άλλα λόγια, η Κίνα και η Ρωσία ετοιμάζονται να πάνε μαζί σε πόλεμο. Καθώς καμία χώρα δεν απειλεί καμία από τις δύο, αναμφίβολα σκέφτονται να διαπράξουν περισσότερες επιθετικές πράξεις.

Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς, δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν να “παρακαμφθεί” η Ουκρανία, με μια συμφωνία που θα εγγυάται την εκτός του ΝΑΤΟ ασφάλειά της και θα επιτρέπει στη Ρωσία να κάνει βήματα συνεργασίας με τη Δύση, χαλαρώνοντας τουε δεσμούς της με την Κίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr