Αντίστροφα πρέπει να μετρά πλέον η Ελλάδα για την επίσημη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά και την αναβάθμιση από τον ιαπωνικό οίκο R&I (δείτε εδώ) αναμένοντας τουλάχιστον άλλες δύο ανάλογες αναβαθμίσεις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ψήφισε πριν λίγες ημέρες το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης που περιλάμβανε τα μέτρα του 2024, χωρίς καθυστερήσεις ή εκπλήξεις. Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να αποδείξει τη συνέπεια λόγων και πράξεων, εντός και εκτός Ελλάδας. Τώρα περιμένει την ανταπόκριση των οίκων αξιολόγησης στα τεστ που θα περάσει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η πρώτη αξιολόγηση έρχεται την Παρασκευή από τον γερμανικό οίκο Scope, ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με θετική αξιολόγηση, ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν συγκαταλέγεται ακόμη σε αυτούς που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι αναμφίβολα ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα.

Τούτο, με δεδομένο ότι η Scope μπορεί να βρεθεί σύντομα στο club των “μεγάλων” οίκων αξιολόγησης. Πληροφορίες θέλουν τη δραστηριότητα του οίκου, να βρίσκεται υπό αξιολόγηση και είναι πολύ πιθανό να “αναβαθμιστεί” στους 4 οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch, DBRS) οι οποίοι αναγνωρίζονται και από την ΕΚΤ, μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr