Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2024, καθώς -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στα τέλη Απριλίου.
Ειδικότερα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει νόμο του κράτους το φορολογικό νομοσχέδιο που -ήδη- βρίσκεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε το τελευταίο 10ήμερο του μήνα να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η φετινή χρονιά έχει δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι από εφέτος τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης για πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα μπαίνει στην ζωή μας η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η έκπτωση 3%

Όσοι από τους φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσουν φόρο, θα μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τότε παρέχεται έκπτωση 3%.
Μάλιστα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίνεται η δυνατότητα παροχής της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και πέραν της 31ης Ιουλίου. Αν και τα τελευταία χρόνια δίνονταν παράταση υποβολής των δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, την έκπτωση κέρδιζαν μόνο όσοι είχαν πληρώσει εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου.
Επίσης, αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr