Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Στόλτενμπεργκ, με «βαριά» ατζέντα

Με ιδιαίτερα «βαριά« ατζέντα μεταβαίνει στην Άγκυρα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να επιλύσει διάφορα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τακτική της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγές της συμμαχίας, ο βασικός στόχος της επίσκεψης του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία στο διάστημα 3-5 Νοεμβρίου είναι η επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει προηγηθεί στις 3 Νοεμβρίου, η συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Κύριος στόχος Σουηδία και Φνλανδία

Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, να πείσει την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο NATO. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο Σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Άγκυρα. Αν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει, με διαβεβαιώσεις, το αίτημα της Άγκυρας ως προς την άρση οποιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η Άγκυρα συνεχίζει να ζητά την έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Και τα ελληνοτουρκικά (;)

Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους ότι ο Γ.Γ. του NATO θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Γ.Γ. του NATO, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Βέβαια, η Αθήνα κρατά επιφυλάξεις κατά πόσο ο Στόλτενμπεργκ θα θελησει να θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας τη στιγμή που αυτό που τον «καίει» είναι να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς άλλα παζάρια και καθυστερήσεις. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι ο Νορβηγός πολιτικός έχει κρατήσει μια αρκετά ουδέτερη -ως φιλοτουρκική- στάση από τη στιγμή που η Άγκυρα άρχισε να κλιμακώνει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας, γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr