φον ντερ Λαίεν Τουρκία

Η ημερομηνία της προαναγγελθείσας επίσκεψης της ηγεσίας της Ε.Ε. στην Τουρκία “κλείδωσε” σήμερα με τις Βρυξέλλες να ανακοινώνουν ότι ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα βρίσκονται στην Αγκυρα στις 6 Απριλίου.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ημέρα και θα έχουν κρίσιμες επαφές στον απόηχο των συμβιβαστικών αποφάσεων της Ε.Ε. για την Τουρκία στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Η τηλεδιάσκεψη κατέληξε σε άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην λεγόμενη “θετική ατζέντα” που προωθεί η Γερμανία και τις προειδοποιήσεις για αλλαγή πλεύσης εάν η Αγκυρα επιμείνει σε προκλητικές ενέργειες.

Οι τελικές αποφάσεις για την θετική ατζέντα – αναβάθμιση τελωνειακής σύνδεσης, επιπλέον χρηματοδότηση για το προσφυγικό – έχουν παραπεμφθεί στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ενώ ενδεικτικό του κλίματος ήταν το μήνυμα φον ντερ Λάιεν μετά την σύνοδο:

«Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας:

«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη -μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη. Μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, εκπονήσαμε μία έκθεση για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη σχέση».

Πηγή: economico.gr