ψήφος αποδήμων

Με τρεις βασικές αλλαγές, που στην ουσία αίρουν κάθε περιορισμό, κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργός Εσωτερικών Μάκη Βορίδη το νομοσχέδιο για την ελευθερη ψήφο των αποδήμων.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και εφόσον ψηφιστεί η διάταξη Βορίδη, για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους. Ωστόσο, το εάν η ρύθμιση θα περάσει ή όχι εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ – που δεν συναινεί – καθώς η εφαρμογή της άπτεται του συντάγματος και προϋποθέτει πλειοψηφία 200 ψήφων.

Οι τρεις αλλαγές που προβλέπει ο νόμος Βορίδη

Το νομοσχέδιο, που αποτελείται από δύο άρθρα, επί της ουσίας αίρει τους περιορισμούς της φυσικής παρουσίας στη χώρα μας για τουλάχιστον δύο έτη την τελευταία τριακονταετία, αλλά και την υποβολή φορολογικής δήλωσης (καθώς και τη διακομματική επιτροπή που θα ήλεγχε τη διαδικασία) και αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Πέμπτη.

Αναλυτικά, οι επερχόμενες μεταβολές του σχεδίου νόμου εστιάζονται κατά βάση στα εξής τρία σημεία:

  • Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  • Η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  • Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

“Οχι” από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, η “αριθμητική” του νομοσχεδίου όμως είναι δύσκολη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ήδη την συναίνεση και προανήγγειλε κατάθεση δικής του τροπολογίας που, όμως, ουσιαστικά δεν αίρει κανέναν περιορισμό. Και τούτο, παρ’ ότι το θέμα είχε κινήσει πρώτη η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών, και αρμόδια για τον απόδημο ελληνισμό, του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυκας” είχε δηλώσει ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους είναι “άδικα” και “υποτιμητικά” και είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «μόλις επιστρέψει στην διακυβέρνηση θα καταργήσει τους περιορισμούς».

Παρά ταύτα όμως, χθες, η κυρία Τζάκρη συνυπέγραψε δήλωση με τους τομεάρχες Εξωτερικών και Εσωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και Κώστα Ζαχαριάδη, με την οποία απορρίπτεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Εκτεθειμένος ο Α. Τσίπρας μετά τις δηλώσεις Τζάκρη

Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά εκτεθειμένος και εγκλωβισμένος, και κυβερνητικά στελέχη – μάλλον δικαίως – τον εγκαλούν πως στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί την ψήφο των αποδήμων, δίνοντας απλώς (όπως έκανε ο Θεοδώρα Τζάκρη) ψεύτικες υποσχέσεις για να την υφαρπάξει.

Ηδη έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ που χαρακτηρίζει την κ.Τζάκρη “λαγό της ΝΔ” και κάνει λόγο για συμπαιγνία της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για να ακυρωθεί το ιστορικό νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί με την συντριπτική πλειοψηφία 288 βουλευτών.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την άρση κάθε περιορισμού για να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Έλληνες ας ψηφίσει με τη ΝΔ την ρύθμιση της κυβέρνησης για να ισχύσει αμέσως. Μακάρι να μην ξανακάνουν κωλοτούμπα».

Πηγή: economico.gr