Στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή για τον επαναπροσδιορισμό των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν κοιτά ξανά προς την Ρωσία. Και στο παρά πέντε της έλευσης του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να αναζητά νέο διαπραγματευτικό χαρτί επιδεικνύοντας τις γέφυρες της Αγκυρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το σημερινό ταξίδι του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σότσι και η εκεί συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ βρίθει πολιτικών συμβολισμών. Ερχεται την ώρα που οι αμερικανικές – light έστω – κυρώσεις για τους S-400 απειλούν την, ούτως ή άλλως αδύναμη, αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και την αναγκάζουν να αναζητήσει αυξημένη έξωθεν βοήθεια στο εξοπλιστικό πεδίο .
Οι S-400, η Λιβύη και η Συρία
Οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 επίσης, ήταν εκείνες που ώθησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανανεώσει και να αναβαθμίσει την δημόσια στήριξή του στην Τουρκία και τον Ερντογάν.
Η συνάντηση πραγματοποιείται όμως και σε μια συγκυρία που οι εξελίξεις τόσο στην Λιβύη όσο και στην Συρία ξαναφέρνουν την Αγκυρα και την Μόσχα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Στην Λιβύη, ο στρατάρχης Χάφταρ που στηρίζεται από το Κρεμλίνο έχει έρθει σε σφοδρή και ανοιχτή σύγκρουση με τον Ερντογάν, στην δε Συρία μόλις προχθές το βράδυ η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις σε περιοχές όπου μισθοφόροι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις κατά κουρδικών δυνάμεων.
Σ’ αυτό το υπόβαθρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πηγαίνει στο Σότσι για διπλή διαπραγμάτευση: Αφενός για να διερευνήσει τα περιθώρια ανοχής της Μόσχας και το πεδίο εξισορρόπησης της, παραδοσιακά, σύνθετης συμμαχία της Τουρκίας με την Ρωσία, και αφετέρου για να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον.
Το δεύτερο θα έρθει μέσα από την συνεδρίαση της Ομάδας Κοινού Στρατηγικού Σχεδιασμού Αγκυρας και Μόσχας και την υπογραφή του «Διμερούς Σχεδίου Διαβούλευσης 2021-2022» που θα ακολουθήσει την σύνοδο.
Το εμβόλιο Sputnik V
Από εκεί και πέρα, πρόσθετο σημειολογικό ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση της Μόσχας ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συζητήσουν και την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας γύρω από το εμβόλιο Sputnik V.
Ο επικεφαλής του ρωσικού ερευνητικού ινστιτούτου Γκαμαλέγια (Gamaleya) δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή συζητάμε για τις παραδόσεις του εμβολίου στην τουρκική πλευρά».
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», πρόσθεσε, «ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τους Τούρκους συναδέλφους μας, στο πλαίσιο συμφωνιών που θα καθοριστούν από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και το ρωσικό Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες και σύντομα να παραδώσουμε την αναγκαία ποσότητα δόσεων, πρωτίστως για διαφορετικές έρευνες και επίσης για την έναρξη της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στην Τουρκία με τη συμμετοχή εθελοντών» .
Πηγή: economico.gr