Η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των νέων και στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε χθες τροπολογία στη Βουλή, η οποία -μεταξύ άλλων -προβλέπει, συγκεκριμένα, την θέσπιση του προγράμματος του “πρώτου ενσήμου” και την αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος της επιδότησης εισφορών κατά 100%.

Τα δύο βασικά στοιχεία της τροπολογίας 

  •  Η τροπολογία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα συνδυασμού του προγράμματος “πρώτο ένσημο” με το πρόγραμμα επιδότησης 100% των εισφορών κάθε νεοπροσλαμβανόμενου (ανεξαρτήτως ηλικίας). Αυτό σημαίνει πως όποια επιχείρηση προσλάβει από το 2022 ένα νέο χωρίς προϋπηρεσία, θα έχει όχι μόνο επιδότηση 600 ευρώ για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης, αλλά και επιδότηση όλων των εισφορών (εργοδοτών και ασφαλισμένων). Όσον αφορά τον ίδιο τον επαναπροσλαμβανόμενο, θα λάβει ο ίδιος επιδότηση 600 ευρώ ως “επιμίσθιο”.
  • Η τροπολογία προαναγγέλλει αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης 100% των εισφορών νεοπροσλαμβανομένων για “ειδικότερες κατηγορίες επιχειρήσεων και ωφελουμένων όπως βάσει χωρικής οριοθέτησης, επιχειρηματικής δραστηριότητας ή εξαιτίας έκτακτου φαινομένου φυσικών καταστροφών”. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως “δύνανται να καθορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, καθώς και το ύψος της επιδότησης, η χρονική διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια”.

1η Ιανουαρίου του 2022 το “Πρώτο Ένσημο”

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας, ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το “Πρώτο Ένσημο”, δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη (600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του και 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης).

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος 

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι, ηλικίας 18 έως και 29 ετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμιά προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα, σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του κλάδου που αυτοί δραστηριοποιούνται, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 1.200 ευρώ για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ.

Αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Η καταβολή του ποσού της επιδότησης 

Το ποσό της επιδότησης των 1.200 ευρώ καταβάλλεται ως εξής:

-Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

– Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση εφαρμόζεται αναλογικά.

Για την καταβολή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, υπόχρεος είναι ο εργοδότης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την καταβολή του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών εφαρμόζονται, για κάθε κατηγορία εργαζομένων, οι κείμενες διατάξεις της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.

Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό.

Επέκταση του προγράμματος επιδότησης θέσεων εργασίας 

Την ίδια ώρα, επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε από το Υπουργείο ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας του κοροναϊού στην αγορά εργασίας. Από 1η Ιανουαρίου 2022 οι προβλεπόμενες θέσεις αυξάνονται κατά 50.000, στις 150.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr