Μητσοτάκης Ερντογάν

Στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο τούρκος πρόεδρος κατά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.

Σε “ουδέτερο έδαφος” η συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “Καθημερινή” η συνάντηση των δύο ανδρών προετοιμάζεται ήδη και σύμφωνα με τις πληροφορίες προκρίνεται να πραγματοποιηθεί σε “ουδέτερο έδαφος”. Η διάσκεψη του ΝΑΤΟ προσφέρεται, ως εκ τούτου, για την συνάντηση αυτή που θα υιοθετηθεί πολιτικά από τις ΗΠΑ και το ίδιο το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των κινήσεων για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά στη συνέντευξή του στον Alpha, ενώ σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δεν θα αργήσει»:

«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λεπτομέρεια των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών», είπε για την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου. «Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητά τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί.

Μητσοτάκης: Είχα δώσει εντολή στον Δένδια να απαντήσει εάν προκληθεί

«Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε.

«Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πλαίσιο διαλόγου υπάρχει, τα ΜΟΕ υπάρχουν και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επαναλαμβάνοντας ότι θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τόσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας όσο και να τείνει χείρα φιλίας στη γείτονα χώρα.

«Στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν είχα εκφράσει την πρόθεσή μου να βρούμε ένα modus vivendi μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν το έχουμε βρει ακόμη, αλλά σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr