Στο 1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος παρά την επιδότηση των νοικοκυριών

Συνεχίζεται η πολιτική στήριξης των εισοδημάτων που απειλούνται όλο και περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και επιδοτούνται πλέον γενναία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος. Το γεγονός δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Για την κυβέρνηση η συγκράτηση των τιμών στα επίπεδα των 15-17 λεπτών η κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί, σημαίνει αύξηση της επιδότησης από τα 337 ευρώ η μεγαβατώρα σε πάνω από 500 ευρώ και συνολικά για τον μήνα σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

  • Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ο λογαριασμός των επιδοτήσεων το τελευταίο τετράμηνο του έτους αναμένεται να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για το σύνολο του έτους σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Αγορά ενέργειας: ναρκοθετημένο πεδίο έτοιμο να εκραγεί

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” (ρεπορτάζ Χρύσα Λιάγγου):

  • Η αγορά ενέργειας μοιάζει με ναρκοθετημένο πεδίο έτοιμο να εκραγεί, καθώς η πολύμηνη και χωρίς διαφαινόμενο χρονικό ορίζοντα ενεργειακή κρίση έχει εξαντλήσει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Οι καταναλωτές ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, που τον Αύγουστο έφτασαν στα 337 ευρώ η μεγαβατώρα, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος.
  • Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις εταιρείες προμήθειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», υποχρεώνοντας τη ΡΑΕ να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και νέων «κανονιών»
  • Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών διογκώνει συνεχώς το κόστος των κοινωνικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Εκτίναξη οφειλών στο 1 δισ. ευρώ

Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί άνω των 45 ημερών έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45% από 20% την προ κρίσης περίοδο, που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος ακόμη και μετά την επιδότηση. Μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου προεξοφλεί ακόμη υψηλότερες τιμές ρεύματος για το επόμενο διάστημα και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά. Οι τιμές που αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές του Αυγούστου.

Οι νέες τιμές φυσικού αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε χθες τα 246 ευρώ η μεγαβατώρα στο TTF της Ολλανδίας, ενώ οι τιμές στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το επόμενο εξάμηνο κινούνται στα επίπεδα των 248-253 ευρώ η μεγαβατώρα, προεξοφλώντας διαρκή επιδείνωση της αγοράς.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και τρέχοντας διάφορα μοντέλα προβλέψεων για τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνουν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Οι τιμές που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από αργά το απόγευμα του Σαββάτου θα κινούνται στην περιοχή των 70 λεπτών η κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο μόλις δύο εταιρείες είχαν προσφέρει τιμές άνω των 60 λεπτών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ΔΕΗ, η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και τον Αύγουστο είχε δώσει τη χαμηλότερη τιμή, στα 48,6 λεπτά την κιλοβατώρα, με τις πληροφορίες να φέρουν την επιχείρηση να διαμορφώνει τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου ακόμη και πάνω από τα 70 λεπτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr