Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023. Η Ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση

Η Ελλάδα θα έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% του ΑΕΠ το 2023, πολύ υψηλότερο από την Ευρωζώνη που δείχνει να αποφεύγει την ύφεση. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων παραγόντων και ελλήνων τραπεζιτών που έλαβαν χθες μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κατάφερε να αποφύγει μια τεχνητή ύφεση και όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν ευνοϊκοί για το 2023. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και θα συνεχίσει έτσι τους επόμενους μήνες, αν και ο δομικός πληθωρισμός προβάλλει αντιστάσεις. Ο ευρωπαίος τραπεζίτης επεσήμανε ότι η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει αρνητικό ρεκόρ και μίλησε για επιτάχυνση των αυξήσεων στους μισθούς, η οποία θα «τρέξει» σε ρυθμό 5% για το τρέχον έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% στην Ελλάδα το 2023. «Η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από 6 μήνες», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 4,5% από 9,7% το 2022.

Υπογράμησε τη βούληση της απερχόμενης κυβέρνησης για σταθερά δημόσια οικονομικά τα οποία θα αξιοποιηθούν με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε συνάρτηση με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στο μομέντουμ της οικονομίας και των τραπεζών, το οποίο αντικατοπτρίζεται στην υψηλότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ίδιος στάθηκε στην αύξηση των τιμών στο real estate, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των επενδύσεων, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά.

Ειδικότερα, μίλησε για πιστωτική επέκταση το 2023, η οποία στο χειρότερο σενάριο θα υποστεί μια επιβράδυνση. Ως προς την αβεβαιότητα που δημιούργησαν πρόσφατα οι καταρρεύσεις των δύο τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία, αντίστοιχα, ο κ. Μυλωνάς μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι στην Ευρώπη «οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί». Ευρύτερα, σχολίασε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγήκε από μια δεκαετία πτώσης του ΑΕΠ χωρίς ζήτηση για δάνεια, καταλήγοντας ότι έχει ανακτήσει πλέον τη δυναμική του συντελώντας σε υψηλή ανάπτυξη η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 2,5% το 2023.

Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρνητικά για τις τράπεζες και ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι εκτεθειμένα στον αντίκτυπο των πρόσφατων διεθνών επεισοδίων – χαρακτήρισε ειδικές περιπτώσεις τις Silicon Valley Bank και Credit Suisse. «Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρό εποπτικό σύστημα, ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM). Το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες», συμπλήρωσε ο κ. Καραβίας, αν και σημείωσε ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε τομείς όπως τα στεγαστικά δάνεια, η πλειοψηφία των οποίων υπάγεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Παρατήρησε πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τιθασεύσει πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέχρι στιγμής δεν βλέπουν ανησυχητικά σημάδια στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους από την άνοδο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr