Στο 2,41% εκτινάχθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Ισχυρές πιέσεις δέχονται από σήμερα το πρωί όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, με τα αποτελέσματα να γίνονται πιο ορατά στις πιο ευάλωτες, όπως η ελληνική και η ιταλική. Οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν σήμερα σημαντική υποχώρηση, καθώς οι αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν πλέον αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείστηκαν, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, ενώ αυτή του ιταλικού επέστρεψε στα υψηλά του 2020 ξεπερνώντας το 1,81%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το απόγευμα η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εγχώρια αγορά ομολόγων

Αναπόφευκτα, η τάση αυτή επικράτησε και στην ελληνική αγορά με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει προς το 2,5%.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 86 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,41% έναντι 0,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος η προσδοκία ανόδου των επιτοκίων συνεχίζει να τροφοδοτεί την ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Νωρίς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1445 δολάρια από το επίπεδο των 1,1443 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1447 δολάρια.

AΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr