πληθωρισμός καύσιμα

Στο 3,4% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο, με το 2,6% της αύξησης να οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των ενεργειακών προϊόντων, εξηγώντας έτσι και την ενίσχυση του πλέγματος κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση ρεκόρ κατά 132,4% καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου, 45% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, 22,3% στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών και 18,9% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

30% αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια 

Ως φυσική συνέπεια η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση κατά 30% και στις τιμές μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για το ηλεκτρικό ρεύμα η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την αρχή και όχι την κορύφωση των αυξήσεων, αφού τα νοικοκυριά δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει υψηλές αυξήσεις και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο (22,1%), το αρνί και το κατσίκι (16,3%), τα νωπά λαχανικά ( 9,8%), οι πατάτες (9,1%), τα πουλερικά (8,5%) τα νωπά ψάρια (7,9%), το ψωμί (3,9%) και μικρότερες αυξήσεις στα μεταλλικά νερά και τα αναψυκτικά (2,6%) και τα λοιπά τρόφιμα (2,1%).

Την κατάσταση στα τρόφιμα ισορροπούν κάπως οι μειώσεις στα δημητριακά για πρωινό κατά 7%, στα νωπά φρούτα κατά 3,9% και στο χοιρινό κατά 3,4%. Στο τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 10% στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων, λόγω κυρίως της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr