Μειωμένος για 11ο διαδοχικό μήνα εμφανίστηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ωστόσο ένα από τα επιμέρους μεγέθη του συνεχίζει να προβληματίζει την Fed, η οποία καλείται σύντομα να αποφασίσει αν θα αυξήσει εκ νέου – και πόσο – τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Ουάσινγκτον, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% που ήταν τον ίδιο μήνα πέρσι. Η μείωση αποδίδεται σε πτώση των τιμών στα τρόφιμα, το κόστος της ενέργειας (-11,7% σε ετήσια βάση) και άλλα καταναλωτικά αγαθά που είδαν τις τιμές τους να παίρνουν την κατιούσα.

Το πρόβλημα

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί στην Fed το μέγεθος του δομικού πληθωρισμού – από τον οποίο εξαιρούνται τρόφιμα και καύσιμα, οι τιμές των οποίων θεωρούνται ιδιαίτερα ευμετάβλητες – ο οποίος παραμένει στο 5,3%, αυξημένος κατά 0,4% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, και ο οποίος δημιουργεί ανησυχία για τη συνολική πορεία του ΔΤΚ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος μετράει τις τιμές σε τεράστιο εύρος αγαθών και υπηρεσιών, αποτελεί το «βαρόμετρο» για το φαινόμενο του «διαρκούς πληθωρισμού», καθώς οι τιμές του αλλάζουν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, ενώ οδηγεί την Fed στο να εκτιμήσει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% απέχει ακόμα από το να επιτευχθεί.

Η στάση της Fed

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο πληθωρισμός για την ώρα… δεν πηγαίνει πουθενά, δηλαδή, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα αυξηθεί ή αν θα μειωθεί, φαινόμενο που αποδίδεται σε ανισορροπία μεταξύ αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς, με τη ζήτηση να παραμένει υψηλή παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους του χρήματος.

Αυτό που ανησυχεί τους αναλυτές είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια, ο δομικός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να φανεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr