Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 9% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

Στο 4,5% υποχώρησε τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat έναντι 5,4% τον προηγούμενο μήνα καταγράφοντας σημαντική αποκλιμάκωση. Πρόκειται για την 5η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών στην Ευρωζώνη, όπου ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 4,6%.

Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ο δείκτης που εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%

πιν

Στα επιμέρους στοιχεία οι τιμές στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ανήλθαν στο 13,6% (από 15,5% τον Μάρτιο). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο.

Παράλληλα, οι τιμές στις υπηρεσίες επιταχύνθηκαν στο 5,2% από 5,1% προηγουμένως, ενώ οι τιμές στην ενέργεια ανήλθαν στο 2,5% από 0,9% τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα από διψήφιους δείκτες στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά παραμένει πολύ υψηλός, καθιστώντας μια νέα αύξηση επιτοκίων απαραίτητη και αφήνοντας μόνο το μέγεθός του ανοιχτό για συζήτηση, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να είναι “μοιρασμένοι” μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr