Εμβόλιο κορονοϊός

Στους λόγους που οδήγησαν στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας πως με τη χορήγησή του οι πολίτες θα έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο για νόσηση.

«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, άτομα με ιστορικό νόσησης συστήνεται να κάνουν μια δόση εμβολίου, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δύο δόσεις, δεν χρειάζεται τρίτη δόση», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε δε για άλλη μια φορά στη σημασία του εμβολιασμού και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν, ενώ τόνισε για την τρίτη δόση πως ο κύριος λόγος που γίνεται, ήταν η συμπλήρωση του κενού που δημιουργείται, λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης στην ανοσία και την αυξημένη έκθεση στον ιό.

“Η τρίτη δόση χορηγείται για πιο μακρά προστασία”

«Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και πιο μακρά διάρκεια προστασίας», είπε στην συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ επικαλούμενη μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ενισχυτικής δόσεις είναι ίδιες και και ηπιότερες απ’ αυτές της δεύτερης,

Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του, υπογράμμισε και σημείωσε πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν «την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long-Covid, με μεγάλη διάρκεια ζωής».

Απρόβλεπτο παράγοντα και εχθρό «επί θύραις» αποκάλεσε τον ιό της γρίπης, συνιστώντας τον εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά για τους εμβολιασμούς παιδιών, απάντησε πως αναμένεται η έγκριση του FDA για τα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, όμως για την Ελλάδα είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε κάτι τέτοιο.

Θεμιστοκλέους: Πλήρως εμβολιασμένο το 59,5% του πληθυσμού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι 6,5 εκατ. πολίτες έχουν λάβει τη μία δόση του εμβολίου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62,2% του γενικού πληθυσμού και το 71,3% του ενήλικου, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 68,3% και 79,9% αντίστοιχα.

Ακόμα, 6.250.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού, με τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη να είναι στο 63,22% και 74,3%. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 12.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 10.000 πολίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr