Στο 8,9% ο πληθωρισμός

Εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός του Μαρτίου στο 8,9% από 7,2% τον Φεβρουάριο, με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει φτάσει πλέον στο 79,3%, το φυσικό αέριο στο 68,3% και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 58,5%.

Συνολικά μαζί με τα καύσιμα και τα λιπαντικά, οι τιμές των οποίων εμφανίζονται για τον Μάρτιο ενισχυμένες κατά 29%, αύξησαν τον πληθωρισμό του περασμένου μήνα κατά 5,89%, με το υπόλοιπο 4,01% που διαμορφώνει τη συνολική αύξηση του 8,9% να προέρχεται κυρίως από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των υπολοίπων αγαθών και υπηρεσιών.

Στο 8,9% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
 • Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις οφείλονται στις αυξήσεις σε έλαια και λίπη κατά 19,9%, τα νωπά λαχανικά κατά 13,6% και τα νωπά φρούτα κατά 7,6%.
 • Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είχαν αύξηση στις τιμές τους κατά 8,4%, τα δημητριακά και το αλεύρι κατά 7,6% αφού οι αυξημένες τιμές δεν έχουν περάσει ακόμη στο σύνολό τους στις τιμές λιανικής.
 • Οι τιμές στα κρέατα είχαν αύξηση 6,4%, στα ψάρια 3,5%, στον καφέ 5,4% και στα λοιπά τρόφιμα 5,1%. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν αύξηση στις τιμές τους 11,1% και τα καινούργια 8,5%, ενώ τα είδη ένδυσης και υπόδησης είχαν αύξηση 6,7%.

Αύξηση στα εισιτήρια σε αέρα και θάλασσα

Από τις υπηρεσίες και τις μεταφορές, οι τιμές των εισιτηρίων στα πλοία είχαν αύξηση 16% και τα εισιτήρια των αεροπλάνων 26%. Οι τιμές σε κινηματογράφους και θέατρα είχαν αύξηση 9,2% και οι τιμές σε ξενοδοχεία, καταλύματα και μοτέλ κατά 18,5% και η συντήρηση κατοικίας 5%. Παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 0,8%.

Μεγάλη η δυναμική του πληθωρισμού

Όλα αυτά ενώ ο πληθωρισμός παρουσιάζει τεράστια δυναμική με αύξηση τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο κατά 2,7%. Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις:

 • Κατά 0,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, τυριά, ελαιόλαδο, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά.
 • Κατά 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • Κατά 21,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
 • Κατά 4,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
 • Κατά 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
 • Κατά 5,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • Κατά 0,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κινηματογράφους-θέατρα.
 • Κατά 1,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • Κατά 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr