Μακρόν lockdown

Η Ευρώπη ολόκληρη παρακολούθησε χθες το διάγγελμα του Γάλλο προέδρου, με το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν, προκατέλαβε τη σημερινή ειδική σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε για τον Covid-19 και ανακοίνωσε ότι η χώρα του μπαίνει για δεύτερη φορά σε γενικό lockdown, με άλλα, ωστόσο, χαρακτηριστικά, από εκείνο του περασμένου Μαρτίου.

Στην Αθήνα, μετά και τη χθεσινή ψυχρολουσία των 1.546 κρουσμάτων σε μόλις ένα 24ωρο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο πρόεδρος Μακρόν έδειξε χθες τον δρόμο..

  • Απαντες “ξορκίζουν” το lockdown και άπαντες παραδέχονται ότι οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς τα εκεί.

Προς επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί προβληματίζονται έντονα από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής, πολλοί εκ των λοιμωξιολόγων, εισηγήθηκαν να τεθεί σε καθεστώς lockdown η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και με Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά και πέραν των άλλων, να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από και προς περιοχές και νομούς που είναι “στο κόκκινο”.

Οι δύσκολες αποφάσεις για την Αττική 

Οι πλέον δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση,  αφορούν την Αττική, καθώς στο Λεκανοπέδιο διαβιεί σχεδόν η μισή Ελλάδα.

Οι ειδικοί προτείνουν να αποφασιστεί η περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και συγκεκριμένα να κλείνουν όλα τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ κα στις 21:00 ή στις 22:00.

Εφόσον κάτι τέτοιο επιβληθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να ισχύει νωρίτερα και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ακόμα, στο τραπέζι έχει τεθεί και η μετακίνηση ανάμεσα στις περιφέρειες που είναι «κόκκινες» είτε με καθολικό τρόπο, είτε με την χρησιμοπoίηση SMS.

Το κρίσιμο ερώτημα 

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, που μένει να απαντηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, είναι το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης να “πατήσει” για δεύτερη φορά το κουμπί του γενικού lockdown στη χώρα. Τα τελευταία 24ωρα, πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μία αναπόφευκτη εξέλιξη, η οποία, μάλιστα, ίσως είναι προτιμότερο να έρθει το ταχύτερο δυνατό για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Κυβερνητικά στελέχη και επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει θεαματική ανατροπή, τότε μέσα στον Νοέμβριο, νωρίτερα ή αργότερα, στη χώρα θα επιβληθεί γενική καραντίνα, η οποία, ωστόσο, θα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη του περασμένου Μαρτίου.

Όπως και στη Γαλλία, θα υπάρξει lockdown αλλά με ανοικτά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κα.

Πηγή: economico.gr