Στόλτενμπεργκ ΝΑΤΟ

Την σφοδρή αντίδραση του Κιέβου – και έντονο προβληματισμό στην Ατλαντική Συμμαχία – προκάλεσαν οι αδιανόητες δηλώσεις του Stian Jensen, επιτελάρχη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,  ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία με μείωση της εδαφικής της ακεραιότητας.

  • Πρόκειται για μια πλήρως επικίνδυνη δήλωση που, ως εκ του ρυθμιστικού ρόλου που έχει ο Stian Jensen στο επιτελείο του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, εικάζεται ότι απηχεί τουλάχιστον κλίμα συζητήσεων στο στενό περιβάλλον του κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία , γι’αυτό και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στους κόλπους της Συμμαχίας.

Απώλεια εδαφών για την ένταξη

Συγκεκριμένα, ο Στιαν Γιένσεν, ο επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του NATO, εκτίμησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη Συμμαχία με αντάλλαγμα το έδαφός της. Ωστόσο, τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μόνο από το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης στη νορβηγική πόλη Άρενταλ, ο Γιένσεν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, κάτι που όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία θεωρείται αδύνατον, καθώς θα υποχρέωνε τη συμμαχία να εμπλακεί άμεσα στις εχθροπραξίες, βάσει καταστατικού.

«Μια πιθανή λύση»

«Πιστεύω ότι μια πιθανή λύση για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση κάποιων εδαφών, όπως η Κριμαία, ως αντάλλαγμα για ένταξη στο NATO», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να αποφασίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί». Σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας στο NATO μετά τον πόλεμο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και εξετάζονται επιλογές όπως η παραχώρηση τμημάτων της επικράτειάς του από το Κίεβο. «Δεν λέω ότι πρέπει να είναι ακριβώς έτσι. Αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του NATO.

«Απολύτως απαράδεκτη»

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις Γιένσεν προκάλεσαν άμεση και έντονη αντίδραση από το Κίεβο, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του, απέρριψε τις προτάσεις του ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με αντάλλαγμα εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο NATO με αντάλλαγμα την παραχώρηση μέρους των ουκρανικών εδαφών είναι «απολύτως απαράδεκτη».

Ομονοεί το ΝΑΤΟ, αλλά…

Σημειώνεται ότι άλλος ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος έσπευσε να τονίσει ότι η θέση της συμμαχίας για τον πόλεμο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, οι δηλώσεις Γιένσεν ερμηνεύονται από ορισμένους αναλυτές ως μια ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ, αν και ως σήμερα ομονοεί πλήρως για το ζήτημα της Ουκρανίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός στο εσωτερικό του σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο, τη διάρκειά του, αλλά και το κόστος που έχει για τις χώρες-μέλη της συμμαχίας, τόσο σε αμυντικό εξοπλισμό όσο και στις οικονομίες τους.

Φόβοι

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε έναν νέο χειμώνα με τον πόλεμο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, χωρίς προοπτική τέλους ή ειρήνευσης. Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία σε πολιτικούς, αλλά και σε πολίτες, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό και οικονομική βοήθεια, ιδίως αν η ακρίβεια στην ενέργεια επιστρέψει μετά από την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr