Ερντογάν Κατάρ

Ως “από μηχανής” θεός εμφανίστηκε για δεύτερη φορά ο Εμίρης του Κατάρ , ο οποίος πρόσφερε σανίδα σωτηρίας στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία,  εξαγοράζοντας το 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έναντι του ποσού των 300 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο δέκα “επενδυτικών συμφωνιών”.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία  προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, δίνει μία διέξοδο στον στριμωγμένο Ερντογάν.

Το Κατάρ αποκτά το 10% του Χρηματιστηρίου της Κων/πολης

Όπως έγινε χθες γνωστό, το Κατάρ αποκτά μερίδιο 10% στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul από το κρατικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο ελέγχει περισσότερο από το 90% των συνολικών μετοχών.

Επισης θα αγοράσει το 42% του Istinye Park, ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, για το ποσό του ενός δισ. δολαρίων από την Dogus Holding της Τουρκίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 58%, ενώ εκδήλωσε την πρόθεσή του να επενδύσει  στο έργο Golden Horn Marina στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και να αποκτήσει  άγνωστο ποσοστό μετοχών στον εξαιρετικά σημαντικό Οργανισμό Λιμένα της Αττάλειας.

Τεράστιος ο όγκος εμπορικών συναλλαγών Αγκυρας-Κατάρ

Το κλίμα μέσα στο οποίο υποδέχθηκε προ διημέρου ο πρόεδρος Ερντογάν τον Εμίρη του Κατάρ στην Τουρκία, δικαιολογείται και εξηγείται από τον  όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, ο οποίος  αυξήθηκε κατά 6% το 2020 και έφτασε το 1,6 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία έφτασαν τα 22δισ. δολάρια, όπως αναφέρει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν από την Τουρκία και το Κατάρ σε ειδική τελετή το προεδρικό μέγαρο, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι.

Ο μοναδικός σύμμαχος και χρηματοδότης του Ερντογάν

Το Κατάρ, μία από τις πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη (λόγω πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου) διατηρεί στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τον Ερντογάν, ειδικά από το 2017 που η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κατήγγειλαν ως χρηματοδότη του ISIS και το απομόνωσαν.

Γι αυτό και ο  Eρντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, εν χορδοίς και οργάνοις, καθώς αποτελεί τον μοναδικό του σύμμαχο (μαζί με Ρωσία) και κυρίως τον  μοναδικό χρηματοδότη του.

Η επίσκεψη του Καταριανού Εμίρη στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή που στον τουρκικό Τυπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα δίνουν βίζα εισόδου στους Τούρκους πολίτες.

Ανάμεσα στις χώρες που δεν θα δίνουν άδεια εισόδου είναι η Συρία, η Κένυα, η Λιβύη και η Υεμένη.

Πηγή: economico.gr