Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα μεταβούν στο Κίεβο σήμερα, Κυριακή, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

“Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έρθουν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν”, δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια  συνέντευξης τύπου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο,  εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να σχολιάσει την επίσκεψη.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης “να έρθει να στηρίξει τον Ουκρανικό λαό” στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει.

Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες σήμερα θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν”, είπε με ικανοποίηση ενώπιον δημοσιογράφων, τονίζοντας πως είναι “ευγνώμων” προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε “βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό”.

Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές. Επίσης, σημείωσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να μιλήσουν με τη Γερμανία σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Πηγή: economico.gr