Σε πολύ επικίνδυνη τροχιά μπαίνουν οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά την απόφαση της Μόσχας να μετακινήσει στρατεύματα και υλικό κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που η Ρωσία μετέφερε κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, βρίσκονται και οι τερατώδεις όλμοι 2S4 Tyulpan των 240 mm, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην περιοχή του Κρασνοντάρ, σε σταθμό του τραίνου που τους μετέφερε.

Τερατώδη όπλα 

Οι όλμοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν σε αποστάσεις που φθάνουν τα 20 χιλιόμετρα εκρηκτικά, εμπρηστικά, κατευθυνόμενα και πυρηνικά βλήματα, καθώς και βόμβες νετρονίου, αλλά και τα κατευθυνόμενα με λέιζερ βλήματα «Smel’chak».

Το ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία είχε στην ουσία αποσύρει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα -το οποίο είχε αναπτυχθεί επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης- και τα 430 κομμάτια που είχαν απομείνει είχαν αποθηκευτεί σε στρατιωτικές βάσεις, αν και από το 2016 η Μόσχα αποφάσισε να τα εκσυγχρονίσει σταδιακά και να τα εντάξει εκ νέου στις ένοπλες δυνάμεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ουρκανικό ζήτημα βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση «βρασμού» και ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα αποσοβηθεί μια νέα «έκρηξη», όπως είχε συμβεί και το 2014.

Πηγή: economico.gr