πολιτική αντιπαράθεση

Φόβους για διαδοχικά κύματα έντασης και ενδεχομένως βίας προκαλούν τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας με αποκορύφωμα την άγρια επίθεση κατά αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, παρότι από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προτάσσεται το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι και η χώρα να μην εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο διχασμού.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί στην πολιτική αντιπαράθεση να κυριαρχήσει ένα σκηνικό έντασης που δρα σωρευτικά στο ήδη εξαιρετικά βαρύ, λόγω της πανδημίας, κλίμα.

Είναι όμως σαφές πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο ο κ. Αλ. Τσίπρας θα κινηθεί «ως επικεφαλής ενός κόμματος του 3% ή του 33%», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Τα δύο αντικρουόμενα ρεύματα 

Οπως αναφέρεται από κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αναδύονται δύο διαφορετικά ρεύματα, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ομαλότητα, με συνεχείς κινητοποιήσεις που καθίστανται πολλαπλά επικίνδυνες καθώς εκτός των άλλων οδηγούν σε καταστρατήγηση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

Το πρώτο ρεύμα συνθέτουν οργανώσεις όπως ο Ρουβίκωνας και άλλες ίδιου τύπου «συλλογικότητες» σε συνδυασμό ακόμη και με χούλιγκανς, όπως κατέδειξαν και οι συλλήψεις στη Νέα Σμύρνη.

Και το δεύτερο συγκροτεί μια πιο «πολιτικοποιημένη» τάση που φαίνεται να επιδιώκει την αναβίωση του 2008 και του 2011, ή όπως αναφέρει η κυβέρνηση, τη συγκρότηση ενός μετώπου «νεοαγανακτισμένων».

Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση και η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης να αλλάξει.

Ομως, μεσοπρόθεσμα θεωρείται πολύ πιθανό η ένταση να αναζωπυρωθεί, με αφορμή τα Πανεπιστήμια τα οποία, βεβαίως, ακόμα  είναι κλειστά λόγω του κοροναϊού.

Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση – S.O.S από τους ειδικούς

Η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αναφορικά με τις συγκεντρώσεις και τις ευθύνες για τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας παραμένει “στο κόκκινο”.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε το Σάββατο τον ΣΥΡΙΖΑ για το κάλεσμα σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα που γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο κάνοντας λόγο, μάλιστα, για προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα.

Αδιαφορείτε για τις υγειονομικές συνέπειες 

«Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ.Τσίπρα είναι τεράστια», προσθέτει το κυβερνών κόμμα το οποίο έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα ενδεικτικές φωτογραφίες από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε χθες , υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφαρμόζει κανένα σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών αλλά δεν διστάζει να αποσπάσει γιατρούς του Δημοσίου και να τους στέλνει στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει την διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης επικίνδυνη και εγκληματική. «

Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, συνεχίζει να ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των κλινικαρχών φίλων της.

Δεν διστάζει να αποσπάσει γιατρούς του Δημοσίου και να τους προσφέρει στους ιδιώτες αφήνοντας τα Δημόσια νοσοκομεία και τους ασθενείς στην τύχη τους. Δεν είναι απλά επικίνδυνη και άθλια η πολιτική τους. Είναι εγκληματική».

Η ανταπάντηση από την κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση επανήλθε στο ζήτημα των συγκεντρώσεων με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να κάνει λόγο για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και να σημειώνει ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, την ίδια ώρα με τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλεί υπονομεύει την έξοδο από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

«Ύστερα από μια δύσκολη εβδομάδα και ενώ το τριήμερο αυτό ήταν ευκαιρία να χαμηλώσουν οι τόνοι και να χαλαρώσουν οι πολίτες με τις οικογένειές τους, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά και τον χειρότερο εαυτό της. Εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή. Υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Και αποδεικνύει πώς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις το μόνο που ξέρεις καλά» σημειώνει στην απάντησή της η Αριστοτελία Πελώνη.

Να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο

Να σταματήσει να κουνά το δάκτυλο στους πολίτες, οι οποίοι, όπως λέει, βρίσκονται σε απόγνωση και να αναλάβει τις ευθύνες της, κάλεσε την κυβέρνηση σε νεότερη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ενημερώνουμε την κα Πελώνη ότι ο μόνος που χαλαρώνει με τριήμερα εδώ και ένα χρόνο είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πολίτες δυστυχώς δεν απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα ακριβώς λόγω της πολιτικής της κυβέρνησής του. Αντί να συνεχίσει λοιπόν η κυβέρνηση την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν έστω και τώρα να κάνει τα αυτονόητα, όπως η συνταγογράφηση των τεστ και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στους πολίτες που είναι σε απόγνωση από τις αποτυχίες σας, το όργιο καταστολής και έστω για μια φορά αναλάβετε τις ευθύνες σας», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Ανησυχία από τους ειδικούς -Ζητούν μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς δεν καταγράφεται η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και πρότεινε ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

«Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης.

Έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας

Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε: «Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα».

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξήγησε ότι: «το ύπουλο με τον κοροναϊό είναι ότι πολλοί νοσούν χωρίς συμπτώματα και ότι μόλις το 2% του πληθυσμού θα νοσήσει, άρα σου λένε πολλοί ότι το 98% θα την σκαπουλάρει και επομένως ας κάνουμε και κούλουμα και Καρναβάλι, ας μαζευόμαστε».

Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, όμως, πρότεινε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών έτσι ώστε να μην γίνονται διαδηλώσεις. «Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», υπογράμμισε.

Πηγή: economico.gr