«Όπλο μαζικής καταστροφής» χαρακτηρίζει η Κίνα τη δημοκρατία των ΗΠΑ

Νέα επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας προκάλεσε η Σύνοδος για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με αντικείμενο την αντιμετώπιση του αυταρχισμού και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Στη Σύνοδο, συμμετείχαν 111 ηγέτες από όλο τον κόσμο, ενώ δεν έλαβαν μέρος χώρες που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν αυταρχικά καθεστώτα και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαντώντας στην πρωτοβουλία Μπάιντεν το Πεκίνο δι’ εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, «κατακεραύνωσε» τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «η “δημοκρατία” έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε “όπλο μαζικής καταστροφής” που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να αναμιγνύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών», κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ουάσινγκτον πως «υποκινεί “επαναστάσεις διαφόρων χρωμάτων” στο εξωτερικό».

Η δημοκρατία μετατρέπεται σε «όπλο»

Το Πεκίνο κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως επιδίωκε να τροφοδοτήσει ιδεολογικές διαιρέσεις που αποτελούν κληρονομιά του ψυχρού πολέμου, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η σύνοδος οργανώθηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να «αποκρυσταλλωθούν οι γραμμές των ιδεολογικών προκαταλήψεων, να εργαλειοποιηθεί η δημοκρατία και να μετατραπεί σε όπλο», ώστε να καλλιεργηθούν «διχασμοί» και για «να υποκινηθεί σύγκρουση».

Η απάντηση του Πεκίνου

Η Κίνα δεσμεύεται από την πλευρά της να «αντισταθεί και να εναντιωθεί αποφασιστικά σε κάθε είδους ψευτοδημοκρατία». Παράλληλα, σε λευκή βίβλο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό την ενίσχυση της νομιμοποίησής του, το κομμουνιστικό καθεστώς, στο οποίο οι αντίπαλοί του προσάπτουν πως γίνεται ολοένα πιο αυταρχικό επί προεδρίας Σι Τζινπίνγκ, εξυμνεί το δικό του μοντέλο, την «πλήρη λαϊκή δημοκρατία».

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε την Παρασκευή σε δύο ανώτερους κινέζους αξιωματούχους κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια της Σιντζιάνγκ, ενώ έβαλε την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime στη μαύρη λίστα, λόγω της χρήσης της βιομετρικής τεχνολογίας της –αναγνώρισης προσώπου– σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων.

Ένταση για την Ταϊβάν

Σημειώνεται ότι η Ταϊβάν προσκλήθηκε στη σύνοδο, κάτι που η κινεζική ηγεσία εξέλαβε ως ξεκάθαρη πρόκληση. Ωστόσο το Πεκίνο κατήγαγε μια νίκη κατά τη διάρκεια της συνόδου που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν: η Νικαράγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν και αναγνωρίζει την Κίνα, έτσι, η Ταϊβάν δεν μετράει πλέον παρά μόλις 14 διπλωματικούς συμμάχους. Αντιδρώντας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε «όλες τις χώρες για τις οποίες έχουν σημασία οι δημοκρατικοί θεσμοί» να «διευρύνουν» τη σχέση τους με την Ταϊπέι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr