Διήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Σήμερα θα συναντηθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων με τον “σκιώδη” (μελλοντικό) υπουργό Άμυνας των Εργατικών, Τζόν Χίλι και αύριο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σερ Τιμ Μπάροου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητήσει ο Έλληνας υπουργός με τους συνομιλητές του είναι η κατάσταση στη Γάζα και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και θέματα ευρύτερης ασφάλειας, ειδικά μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα.

Το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο γιατί αποτελεί σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), αλλά και εξ αιτίας του ειδικού βάρους που έχει ως χώρα σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Δένδιας βρέθηκε στη Βρετανική πρωτεύουσα και στο μέσον του περασμένου μήνα, όταν είχε ανάλογες συναντήσεις. Αξιοσημείωτο είναι δε πως ως υπουργός Εξωτερικών το 2021 είχε υπογράψει το μνημόνιο Στρατηγικού πλαισίου Ελλάδος-Ηνωμένου Βασιλείου με την τότε Βρετανή ομόλογο του και μελλοντική πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που καλύπτει ένα φάσμα τομέων από την εξωτερική πολιτική και άμυνα μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Επίσης, τον Φλεβάρη 2023, ο τότε υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, τη Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω Διακήρυξη στόχο έχει την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και την εγγύτερη συνεργασία.

Απόψε ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που οργανώνεται στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr