ΑΑΔΕ: Έρχονται κομάντο για να «χτυπήσουν» φοροδιαφυγή-λαθρεμπόριο

Στη δημιουργία ειδικής μονάδας, που θα αρχίσει διασταυρώσεις στοιχείων για την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής, προχώρα η ΑΑΔΕ. Στη διάθεση της νέας ομάδας θα είναι όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως σημειώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024, που στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φέτος ο πήχης για την είσπραξη εσόδων από φοροδιαφυγή μπαίνει στο 1,7 δισ. ευρώ, με διασταυρώσεις στοιχείων για εισοδήματα και ακίνητα πάνω από 120.000 ΑΦΜ και φόρους κατ’ εκτίμηση για περισσότερους από 20.000 φορολογούμενους, οι οποίοι άφησαν τα προηγούμενα χρόνια αδήλωτα εισοδήματα.

Οι ελεγκτικοί στόχοι

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ορισμένους από τους ελεγκτικούς στόχους που θα βρεθούν στην αιχμή των διασταυρώσεων καθώς υλοποιούνται ήδη ή προωθούνται:

  • Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  • Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  • Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
  • Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018
  • Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.
Το κέντρο Ειδικών Δυνάμεων

Παράλληλα προχωρά η δημιουργία μιας ακόμα νέας ελεγκτικής δομής την οποία είχε αποκαλύψει προ μηνός η δημοσίευση του Απολογισμού της ΑΑΔΕ για το έτος 2023. Πρόκειται για το κέντρο «ειδικών δυνάμεων» φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται για νέο Σώμα Ελεγκτών, αλλά για μία νέα, ειδικά σχεδιασμένη δομή, η οποία θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.
Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων θα στεγαστεί στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) στα Σεπόλια, μαζί με την επιτελική υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και το Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση, ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις. «Θα μπορούν να λειτουργούν ως Ράμπο» αναφέρει αρμόδια πηγή και θα συνεργάζονται τόσο στο ίδιο τραπέζι, πριν και μετά τους ελέγχους, όσο και στο πεδίο.

Πηγή: economico.gr