Την επένδυση του κολοσσού της πληροφορικής, Microsoft, στην OpenAI, πρωτοπόρο εταιρεία στην τεχνολογία της αναπαραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative Artificial Intelligence), ανακοίνωσε σήμερα πως προτίθεται να ερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, “Η Επιτροπή εξετάζει αν η επένδυση της Microsoft στην OpenAI μπορεί να γίνει αντικείμενο ελέγχου βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. περί συγκεντρώσεων“. Η ανακοίνωση εκδίδεται την ώρα που η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας μονοπωλίων στο Πάλο Αλτο και θα συναντήσει τους επικεφαλής Αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Συγκεκριμένα, θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ και της Google, Σουντάρ Πισάι, καθώς και με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της OpenAI, την διευθύντρια Τεχνολογίας, Μίρα Μουράτι και τον διευθυντή Στρατηγικής, Τζέισον Κουόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ορισμένες συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες της ψηφιακής αγοράς και τους κατασκευαστές και προμηθευτές της αναπαραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης… μελετά τις συνέπειες αυτών των συμπράξεων επί της δυναμικής της αγοράς“, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι αρχές ανταγωνισμού ανησυχούν για τον κίνδυνο οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να μονοπωληθούν από έναν περιορισμένο αριθμό ψηφιακών κολοσσών που βρίσκονται ήδη σε κυρίαρχη θέση.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Βρετανική αρχή ανταγωνισμού CMA, ανακοίνωσε πως εξετάζει τη σύμπραξη ανάμεσα στην Microsoft και την OpenAI για να διαπιστωθεί αν ισοδυναμεί με συγχώνευση. Στο πλαίσιο αυτό, η CMA ξεκίνησε πρόσκληση για σχολιασμό “από ενδιαφερόμενα μέρη και τρίτα μέρη”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ανάλογη διαδικασία, ανακοινώνοντας, ότι απευθύνει “δύο προσκλήσεις για συνεισφορές επί του ανταγωνισμού”, η μία αφορά “τους ψηφιακούς κόσμους” και η άλλη “την αναπαραγωγική τεχνητή νοημοσύνη“. Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε, ότι έστειλε “αιτήματα ενημέρωσης σε πολλούς σημαντικούς παράγοντες του ψηφιακού κόσμου”, εξηγώντας πως θέλει “να συγκεντρώσει απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο το δικαίωμα στον ανταγωνισμό μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση του ανταγωνισμού στις νέες αυτές αγορές“. Μετά τον έλεγχο αυτόν, η Κομισιόν αναφέρει, ότι μπορεί να οργανώσει ένα “ατελιέ” κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024, “ώστε να συγκεντρωθούν οι διαφορετικές απόψεις που πηγάζουν από τις συνεισφορές αυτές και να συνεχισθεί αυτός ο προβληματισμός”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr