Τη διαρκή επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεργαστούν ώστε να απαντήσουν σε ενέργειες της Άγκυρας που υπερβαίνουν τα εσκεμμένα κατά τους τελευταίους μήνες.

Συμφωνούμε με Μακρόν

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι είχε απλώσει ασπίδα προστασίας για τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Πομπέο έτεινε «κλάδο ελαιας» προς το Παρίσι, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κι εγώ συμφωνούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας ήταν πολύ επιθετικές».

Ανησυχητική η αύξηση του τουρκικού στρατιωτικού παρεμβατισμού

Ο Πομπέο αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη και σημείωσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «θα πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του». Μάλιστα, είπε ότι η αυξημένη χρήση στρατιωτικής δύναμης από την Τουρκία είναι ζήτημα ανησυχίας, αλλά δεν έκανε το βήμα «χωρίς αύριο» και δεν είπε αν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει ή να φύγει από το ΝΑΤΟ.

Συνάντηση με Βαρθολομαίο

Σημειώνεται ότι ο Πομπέο ήδη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί το Φανάρι και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για «θέματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, διά την εδραίωσιν της οποίας ανά τον κόσμο ενδιαφέρονται, ως γνωστόν, ανέκαθεν αι ΗΠΑ».

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Υπογραμμίζεται ότι ο Πομπέο δεν πρόκειται -εκτός αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή- να έχει επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, κάτι που έχει ενοχλήσει τα μάλλα την Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμίτ Ακσόι να λέει ότι «θα ήταν πιο σωστό για τις ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους».

Πηγή: economico.gr