Στο όριο του ρεαλισμού κινείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Του Κώστα Μποτόπουλου

Στο όριο του ρεαλισμού κινείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, την ώρα που ΕΚΤ και ΔΝΤ προχωρούν σε εκτιμήσεις για την αντοχή της διεθνούς οικονομίας υπό το πρίσμα της πανδημίας.

Παρότι δεν λέγεται ρητά  – και παρότι, για καλό και για κακό, υπάρχουν 2 σενάρια – είναι προφανές ότι όλα στηρίζονται σε δυο παραδοχές που είναι, από τη φύση τους, αβέβαιες:

  • την γρήγορη (στο πρώτο τρίμηνο του 2021) «εξάλειψη» της πανδημίας και
  • την «καλή» χρήση των ευρωπαϊκών πόρων από το πακέτο, και το ταμείο, κατά της πανδημίας.

Αν και στα δύο αυτά μέτωπα η μοίρα “τα φέρει δεξιά”, τότε υπάρχει κάποια πιθανότητα για περιορισμό της ύφεσης κατά το 2020 στο 8,2%, για ρυθμό ανάπτυξης το 2021 κοντά ή πάνω από το 7% και για τη «σηματοδότηση της ριζικής στροφής της οικονομικής πολιτικής», για την οποία κάνει λόγος το προσχέδιο.

Από εκεί και πέρα, δυο πράγματα έχουν κοντινότερη σχέση τους ανθρώπους από ό,τι με το θεό:

α) το ότι πράγματι η κυβέρνηση αλλάζει το μίγμα της φορολογικής της πολιτικής, με στήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας,

β) ότι το μεγάλο –πολιτικό και οικονομικό- ζητούμενο είναι πώς, μέσα κυρίως από τη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, θα τονωθεί όχι η «ανάπτυξη», γενικώς και αορίστως, αλλά οι επενδύσεις, η φιλικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το πολύ στενό ελληνικό «μοντέλο» στήριξης σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Η πανδημία φοβίζει, περισσότερο από ποτέ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ

Στο όριο της αντοχήςΣτο μεταξύ, η πανδημία φοβίζει, περισσότερο από ποτέ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι δυο γυναίκες επικεφαλής των δυο οργανισμών έκρουσαν παραπάνω από καμπανάκια, μεγάλες κουδούνες.

Αμφιβολία ότι η ανάπτυξη θα είναι «τύπου ελατηρίου», δηλαδή σύστοιχη με την ύφεση, εξέφρασε η κυρία Λαγκάρντ. Για μακρά πιθανώς «ομηρία» της οικονομίας από την πανδημία, ακόμα και μετά το «ιατρικό» τέλος της πανδημίας, έκανε λόγο η κυρία Γκεοργκίεβα.

Και οι δύο κάνουν, εν τω μεταξύ, κινήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  • Αλλαγή στόχων και πολιτικών η πρώτη: επανεξέταση στόχου ύφεσης, μονιμότερη πολιτική αγορών ομολόγων, λανσάρισμα «ψηφιακού ευρώ».
  • Διαρκής έμφαση, και προσπάθεια συντονισμού, του «πράσινου μετασχηματισμού», η δεύτερη. Οι ειδικοί παρακολουθούν, οι Κινέζοι και ο covid αδιαφορούν και οι Αγγλοσάξονες αποδεικνύονται το μεγαλύτερο εμπόδιο.

[Απόσπασμα από την  εβδομαδιαία ανάλυση του Κώστα Μποτόπουλου στη στήλη “Τα Θεσμικά της Οικονομίας”]

Πηγή: economico.gr