Διάσκεψη Λιβύη

Οσα διαδραματίζονται στη Λιβύη, περίπου ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές, απασχολούν ξανά τη διεθνή Κοινότητα. Με πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η Διάσκεψη για τη Λιβύη, με παρούσα την Ελλάδα και απούσα την Τουρκία.

Η συνάντηση γίνεται με νέα σύνθεση, που αντανακλά κάποιες μεταβολές στους συσχετισμούς δυνάμεων: για πρώτη φορά συμμετέχουν σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ δεν συμμετέχει η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, η Αλγερία υποβάθμισε τη συμμετοχή της και ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν παρίσταται ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ραμντάν Λαμάρα. Είχαν προηγηθεί διπλωματικές τριβές μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας με αφορμή σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την εποχή της αποικιοκρατίας.

Να τερματιστούν οι “έξωθεν παρεμβάσεις”

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τρίπολη ο Λεντριάν είχε τονίσει ότι η διάσκεψη των Παρισίων είναι κρίσιμη για να τερματιστούν οι «έξωθεν παρεμβάσεις» στη Λιβύη και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα, αλλά και οι ξένοι μισθοφόροι.

Μπορεί η Γαλλία να επιτύχει σε ρόλο διαμεσολαβητή σε μία κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Λιβύη; «Ναι μεν, αλλά…» υποστηρίζει η Ασμά Καλίφα, πολιτική επιστήμων και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών Λάιμπνιτς (GIGA) με έδρα το Αμβούργο.

«Νομίζω ότι το Παρίσι έχει τη δική του ατζέντα και ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου» λέει η Ασμά Καλίφα. «Αυτό μάλλον δεν προσδίδει αξιοπιστία στον ρόλο του ειλικρινούς διαμεσολαβητή που επιδιώκει. Από κει και πέρα, είναι βέβαια αδιαμφισβήτητο ότι η Γαλλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Αφρική».

Στο πλευρό του Χαφτάρ η Γαλλία

Από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στη Λιβύη η Γαλλία είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του στρατηγού Χαφτάρ, τον οποίο στήριζαν επίσης η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Ρωσία.

Για το Παρίσι ο Χαφτάρ ήταν ένας ιδανικός σύμμαχος στον αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, όχι μόνο στην ίδια τη Λιβύη, αλλά και στη ζώνη του Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική. (Ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη η Γαλλία κυριαρχούσε στη ζώνη του Σαχέλ, αλλά το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστικών οργανώσεων στην περιοχή).

Επιπλέον, ο Χαφτάρ θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε ένα μελλοντικό γαλλικό αίτημα για αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης.

Εύθραυστες οι ισορροπίες στη Λιβύη

Πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη Λιβύη έδειξε και η αιφνιδιαστική απομάκρυνση της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς, η οποία κατηγορείται για «διοικητικές παραβάσεις». Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Για την αναλύτρια Ασμά Καλίφα όλα αυτά δείχνουν ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε μεμονωμένα άτομα ή και οργανωμένες ομάδες με στόχο να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή, αλλά και να αποδυναμώσουν πιθανούς αντιπάλους.

Το ζητούμενο, σε πρώτη φάση, είναι να λάβουν θέση ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου». Προβληματισμό προκαλούν τα σενάρια για πιθανή συμμετοχή στις εκλογές και του σημερινού, μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος υποστηρίζει τη διαμφισβητούμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ.

«Στις εκλογές δεν προβλέπεται συμμετοχή ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού», λέει η Ασμά Καλίφα. «Μία τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε τα συμπεφωνημένα».

«Αποχή» από τη Γερμανία στο ΝΑΤΟ

Στο προεδρείο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη θα βρεθεί και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Παλαιότερα και η Γερμανία είχε συγκαλέσει διάσκεψη κορυφής για τη Λιβύη, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Μωχάμεντ Μίνφι, επισημαίνοντας τη σημασία των επικείμενων εκλογών, αλλά και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις η απερχόμενη καγκελάριος υπενθύμισε ότι από την αρχή είχε εκφράσει επιφυλάξεις για έξωθεν επεμβάσεις στη Λιβύη. «Όταν έγινε η ψηφοφορία για τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ η Γερμανία είχε δηλώσει αποχή», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ. «Δέχθηκα έντονη κριτική γι αυτό την εποχή εκείνη.

Αλλά ανησυχούσα γι αυτό που θα ερχόταν μετά τον Καντάφι, πίστευα ότι δεν θα ήταν καλύτερο και πράγματι φαίνεται ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Τις συνέπειες υφίστανται τώρα οι γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα εκείνες στα νότια της Λιβύης. Κυκλοφορούν παντού όπλα και παραστρατιωτικές ομάδες και είναι εμφανής μία τάση αποσταθεροποίησης».

Πρώτη φορά παρούσα η Ελλάδα σε Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η εξαιρετική σχέση που έχουν αναπτύξει σε όλα τα επίπεδα Ελλάδα και Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα και την πρόσκληση, για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο, Ελλάδας και Κύπρου σε Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη.

Το Βερολίνο είχε αφήσει εκτός αυτής της διαδικασίας την χώρα μας κάνοντας το χατίρι του Ερντογάν. Παρότι είναι η κοντινότερη ευρωπαϊκή χώρα στην Λιβύη, οι αντιρρήσεις που έβαζε η Άγκυρα για συμμετοχή της Ελλάδας είχαν γίνει δεκτές από την Γερμανία προκαλώντας οργή στην Αθήνα, όμως πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι τρεις άξονες που θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σήμερα στη Διάσκεψη με τρεις βασικές θέσεις: να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Το τρίτο σημείο είναι και το πιο κρίσιμο καθώς από αυτό εξαρτώνται οι εξελίξεις και στα δύο πρώτα. Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι χωρίς την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των άλλων μισθοφόρων από την Λιβύη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκφράζει την βούληση των πολιτών.

Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν εκλογές υπό καθεστώς αμφισβήτησης και πιθανής χειραγώγησης από ξένες δυνάμεις. Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις υπό το πρίσμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και η επόμενη ημέρα στην χώρα θα καθορίσει τις εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.

Στα «σχοινιά» η Τουρκία

Η ατζέντα και οι στόχοι της Διάσκεψης όπως έχουν τεθεί από την Γαλλία στριμώχνουν την Τουρκία και τινάζουν στον αέρα τα σχέδια του Ερντογάν στην χώρα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό άλλωστε μέχρι την τελευταία στιγμή η Άγκυρα δήλωνε ότι δεν θα συμμετάσχει και μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη ανακοινώθηκε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Ακόμη μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

Στα θετικά για την Αθήνα συμπεριλαμβάνεται και η παραμονή της Νάιλα Αλ Μανγκούς στη θέση της υπουργού Εξωτερικών παρά την ανακοίνωση του Προεδρικού Συμβουλίου που ζήτησε την αποχώρηση της. Η κα Μανγκούς έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και υπάρχει κώδικας συνεννόησης με τον Νίκο Δένδια και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της δημιούργησε προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr